IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – как да постигнете здрави и силни нокти

25 септември 2023 15 00

Какво да направите за по-красив маникюр

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пръстите ни работят непрекъснато и като тяхно естествено продължение, ноктите ни също са под постоянно напрежение. Ние ги мием, изсушаваме, удряме, режем, пукаме, чупим и понякога направо злоупотребяваме с тях всеки ден. Именно затова много от нас изпитват трудност да поддържат ноктите си здрави, силни и добре изглеждащи. Така че не е чудно, че те се нуждаят от малко повече внимание от време на време.

Според клиниката Mayo, нашите нокти са изградени от слоеве кератин – протеин, който се складира в тялото под формата на „листове“, които израстват от всеки пръст. Здравите нокти са гладки, без вдлъбнатини или ръбове, нямат видими признаци на обезцветяване и имат еднаква дебелина от кутикулата до върха.

Понякога има определени промени, през които ноктите ни преминават, които предизвикват проблеми. Например с напредването на възрастта може да развиете безобидни вертикални ръбове по ноктите. Въпреки това, признаците за проблеми с ноктите, които трябва да знаете и да адресирате, включват промени в цвета или формата, изтъняване или удебеляване, отделяне от кожата, кървене, подуване и болка.

Можете да се консултирате с вашия лекар, за да разберете дали някой от тези проблеми може да е основен симптом на нещо по-голямо. Но докато стигнете до тази среща, има няколко неща, които можете да направите у дома, за да укрепите ноктите си и да ги поддържате здрави.

Как да постигнете здрави и силни нокти

Яжте балансирана диета

Всеизвестен факт е, че това, което ядете, влияе на тялото ви, включително на ноктите. Тъй като те са съставени предимно от протеини, от съществено значение е да консумирате именно този макронутриент в правилните количества като част от вашата диета всеки ден. Дейв Крисали казва, че дори онези, които изпитват отвращение към месните източници на протеини, могат да ядат киноа и ядки, за да получат препоръчителната им доза от 0,8 грама на килограм.

Крисали също така хвали жълтите и оранжевите зеленчуци, като сладки картофи и тикви, за високото им съдържание на витамин А, който предпазва ноктите от изсъхване. Други добри добавки към вашата диета, за да поддържате ноктите си здрави, са тъмните листни зеленчуци. Желязото, антиоксидантите и калцият, съдържащи се в тях, ще подобрят здравето на ноктите и ще ги поддържат еластични.

сладки картофи,

Снимка: iStock

За да завършите менюто си, включете омега-3 мастни киселини и костен бульон, тъй като и двете са пълни с хранителни вещества. Костният бульон е с високо съдържание на колаген – основен протеин за вашите коса, кожа и нокти. Той може да накара ноктите да бъдат устойчиви и по-здрави. А консумацията на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в сьомгата, рибата тон и орехите, ще предпазят ноктите от чупливост.

Вземете добавки

Ако знаете, че диетата ви е точно такава, каквато трябва да бъде, но все още ви липсват хранителни вещества, допълнете я с пълен дневен прием на витамини и евентуално дори с минерали, специфични за здравето на ноктите. Две от най-добрите добавки тук са биотинът и колагенът. Първият е водоразтворим витамин В, така че не се съхранява в телата ни и трябва да се приема ежедневно.

Доказано е, че биотинът поддържа дебелината и здравината на ноктите. Той може да се намери в храни като сардини, варени яйца и бобови растения, но добавката вероятно ще има по-висок процент от този, който може да получите с храната.

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Колагенът също може да бъде добра добавка към ежедневната ви диета, за да подпомогне поддържането на ноктите ви. Клинично изпитване установи, че добавките с колаген подобряват външния вид на ноктите, намаляват начупването и предизвикват по-бърз растеж. Поглъщаемите колагенови пептиди станаха невероятно лесни за намиране на пазара и се предлагат във всякакви вкусове, което ги прави супер лесни за добавяне към вашата рутина.

Хидратирайте се

Точно както останалата част от тялото, ноктите също имат нужда от вода, за да са добре хидратирани. Според експерти, без достатъчно течности, ноктите ни могат да станат чупливи и сухи, което ще предизвика по-лесното им напукване. Тъй като нашите нокти са един кератинов лист върху друг, те също могат да се цепят и лющят, ако нямат необходимата влага, за да ги задържи „залепени“ един за друг.

Според дерматолози, около 18% от нашите нокти е вода. Това означава, че намаляването на количеството хидратация ще се отрази с течение на времето върху ноктите.

вода, офис,

Снимка: iStock

Промяната на сезоните също играе роля. През летните месеци може да се дехидратирате по-лесно поради изпотяване, така че увеличаването на приема на вода е от решаващо значение. А през зимата, когато се настаняваме уютно в отопляемите си домове или офиси, сухата топлина може да изсмуче влагата от кожата и ноктите. Въпреки че може да не се чувствате жадни, важно е да пиете вода, за да останете хидратирани.

Дайте им почивка

Въпреки че поддържането на красив маникюр, който пасва идеално на сезонните тенденции, може да е на първо място в списъка със задачи за повечето от нас, осигуряването на почивка за ноктите от лакове, акрили и процедури, може да им помогне да бъдат по-здрави в дългосрочен план. Не само че акрилните и гел лаковете са пълни с потенциални вредни за ноктите съставки, но процесът и износването може да бъдат вредни за вашите нокътни легла. Ако маникюрът не бъде направен правилно, дори може да получите инфекция.

френски маникюр,

Снимка: iStock

Дори само постоянното използване на обикновен лак за нокти, дори нетоксични разновидности, ще попречи на ноктите ви да дишат правилно. За да им дадете почивка, отстранете лака си за нокти след седмица носене с лакочистител без ацетон и ги оставете в естествената им форма за седмица, за да им дадете време да се възстановят.

Нов маникюр – опитайте нокти със структуриран гел

Колаген на прах – полезен ли е за кожата, косата и ноктите?

Полиране на ноктите – какво представлява?

Скъсете ноктите

На всички ни се е случвало – ужасният момент да закачите върха на нокътя си някъде. Освен че потенциално може да надраска целия ви маникюр, този инцидент може да остави след себе си досадно парче отчупен нокът, което просто ви подлудява. Не само че влияе негативно на психиката, но това може да бъде и вредно за ноктите като цяло.

Излагането на ноктите на постоянна травма по този начин ще ги отслаби до безкраен цикъл на счупване и прогресивна чупливост. Ако ги поддържате в по-къса дължина, това ще гарантира, че ноктите ви ще останат без – или поне с по-малка вероятност за – счупване. Знаем, че поддържането на къси нокти не е любимо на всеки, но ако те са били особено травматизирани наскоро, помислете дали да не ги поддържате къси за известно време. Това ще им даде време да възстановят силата си без постоянната нужда да лекуват част, която е била повредена.

буфер пила,

Снимка: iStock

Поддържането на къси нокти също така ще ви помогне в поддържането на добра хигиена. Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да поддържате ноктите си къси, за да сте сигурни, че лесно ще разпознаете кога под тях е заседнала мръсотия и по този начин ще знаете да ги почистите. Поддържането на дълги нокти може да направи много по-трудно почистването им от долната част, което може да доведе до разпространение на инфекции.

Лимитирайте излагането на вода

Докато хидратирането на ноктите ви отвътре е препоръчително, не е препоръчително да ги държите напоени с вода. Д-р Дана Стърн казва, че нокътят е с 1000 пъти по-абсорбиращ от нашата кожа! За съжаление, това означава, че ноктите ви действат като гъби, попивайки вода всеки път, когато влязат в контакт с нея.

Въпреки че може да изглежда като добро нещо да ги поддържате хидратирани, когато твърде много вода навлезе в клетките на ноктите, те се разширяват бързо и след това се свиват, докато водата се абсорбира в тялото. Повтарянето на това отново и отново и разширяването на клетките до техния максимум, натоварва нокътя като цяло и води до счупване, белене и напукване.

миене на

Снимка: iStock

Експертите предлагат да ограничите излагането си на вода, като носите ръкавици, когато миете чинии и дори се опитвате да държите ръцете си далеч от ваната, когато сте в нея. През летните дни, когато ползването на басейни и почивки на море са чести, не забравяйте да използвате овлажнители, които ще предотвратят беленето и напукването на ноктите ви, като масло от ший или какао.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари