IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колаген на прах – полезен ли е за кожата, косата и ноктите?

12 юни 2023 18 00

Какво казват фактите и проучванията

Снимка: iStock

Снимка: iStock

През последните години колагенът на прах превзе уелнес пространството и е лесно да разберем защо. Добавката е рекламирана като най-добрия продукт за по-стегната кожа и по-здрави стави. Всъщност предполагаемите предимства на колагена на прах станаха толкова нашумели, че хората го добавят към смутита, протеинови блокчета, бисквити и дори бъркани яйца. Но какво точно представлява колагенът на прах и трябва ли да го добавите към режима си?

Какво е колаген?

Колагенът е протеин, естествено произведен от тялото. Това е основният структурен компонент на съединителната тъкан, който придава здравина и еластичност на вашата кожа, сухожилия, връзки, кръвоносни съдове и чревна лигавица. Той също така е най-доминиращият протеин в тялото ви, тъй като съставлява около 30% от общия протеин. Има 28 вида колаген, но най-често срещаните включват:

Тип I – този тип е отговорен за здравината и устойчивостта на цялата съединителна тъкан. Той съставлява 80 до 90% от колагена в кожата, но се намира и в други тъкани като сухожилията, ставните връзки, костите и роговицата на окото.

Тип II – намира се в ставите и дисковете на гръбнака ви. Той придава устойчивост на натиск.

Тип III – този тип съставлява около 15% от колагена на кожата. Участва в ранните фази на заздравяването на рани и се намира в органи, артерии и мускули. Той осигурява на клетките гъвкава мрежеста опора.

Тип IV – тип IV е свързан с прикрепване и опора в слоевете на кожата ви.

С течение на времето тялото произвежда по-малко колаген. Това е напълно нормална част от стареенето, но някои външни фактори могат да ускорят тази загуба, включително пушенето, UV радиацията и замърсяването на околната среда. Ограничаването на тези вредни фактори може да предпази съществуващия ви колаген, но може да помислите и за приемане на колаген на прах, за да повишите нивата си.

Какво е колаген на прах?

Колагенът на прах по същество е малки парченца животински колаген. За да се направи, производителите използват химически процеси за разграждане на кожата, костите, белите дробове, тъканите, сухожилията и други съединителни тъкани от животински източници. Резултатът е малки градивни елементи от протеин (пептиди), които са по-лесни за усвояване. След това пептидите се изсушават и се смилат, за да се получи прах, който може да се постави в капсули, да се добави към храната или да се смеси в течности.

Според експерти, най-често срещаният източник на колаген на прах е говеждото, но други са направени от морски и пилешки източници, включително черупки от яйца. По-конкретно, морският колаген се добива от кожата, люспите и костите на риба като треска, сьомга или тилапия.

колаген на

Снимка: iStock

Независимо от източника, колагенът на прах не е пълен протеин, което означава, че не съдържа всички девет незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае – обикновено съдържа само две или три. По този начин колагенът на прах може да допринесе за вашия прием на протеини, но не трябва да бъде основният ви източник.

Ползи от колагена на прах

Много от ползите за здравето, произлизащи от добавките с колаген, все още се проучват, така че няма достатъчно доказателства, за да се направят общи твърдения за техните ефекти. Предполагаемите ползи също няма да се появят при всеки човек, който пие колаген. Плюс това, приемането на колаген за няколко седмици може да не доведе до забележими разлики, които можете конкретно да свържете с него. Необходима е дългосрочна употреба, за да се видят ефектите.

Освен това е важно да се признае, че анекдотичните резултати често са преувеличени. Тези, които добавят колаген към диетата си, може също така да направят други значителни промени в храненето или тренировките. Като осъзнаете тези предупреждения, ще можете да развиете по-реалистични очаквания относно потенциалните ползи от колагена, които са описани по-долу.

Здраве на кожата

Като се има предвид, че колагенът играе толкова голяма роля в кожата, не е изненада, че много от предполагаемите ползи включват именно здравето на най-големия човешки орган. Експертите казват, че настоящите изследвания показват, че съставката може да помогне за подобряване на еластичността, текстурата и хидратацията на кожата, както и да се бори с появата на бръчки.

В проучване от 2018 година е показано, че колагеновите добавки подобряват хидратацията, еластичността и появата на бръчки при хора с кожа, засегната от фотостареене. Терминът се отнася за кожа, която е била преждевременно остаряла поради многократно излагане на ултравиолетова светлина.

колаген на

Снимка: iStock

Друго малко проучване от 2021 г. има подобни резултати, тъй като е установено, че колагеновите пептиди повишават функцията на кожната бариера чрез увеличаване на хидратацията на кожата. Освен това научен преглед от 2019 г. на 11 проучвания установи, че пероралните колагенови добавки могат да подобрят еластичността и хидратацията на кожата, като и двете намаляват със стареенето на кожата.

Здраве на ставите

Добавките с колаген също може да са от полза за ставите. Един възможен механизъм е потенциалната способност на колагена да намали възпалението. Този ефект е наблюдаван в малко проучване от 2021 година, където колагеновите пептиди намаляват болките в ставите и сковаността при здрави възрастни.

По същия начин, в проучване от 2022 година, колагенът подобрява функцията на коляното при възрастни, изпитващи свързан с дейността дискомфорт в ставите. Учените отбелязват, че докато точните механизми не са ясни, противовъзпалителните ефекти на колагена може да са налице.

колаген на

Снимка: iStock

Доклад от 2021 година, събиращ 15 проучвания, установи, че добавките с колагенови пептиди са свързани с подобрена функция на ставите и намалена болка. Тези констатации без съмнение са обещаващи, но са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно степента на ползите от колагена за здравето на ставите.

Здраве на червата

Когато става въпрос за здравето на червата, хранителни вещества като пробиотици и фибри често заемат централно място, но колагенът може да заслужава внимание. Ползите могат да се дължат на ефекта на колагена върху чревната бариера, която играе решаваща роля в поддържането на целостта на стомашно-чревния тракт и предотвратяване на навлизането на вредни вещества.

Колагенът съдържа аминокиселините глицин, пролин и глутамин, които участват в производството на протеини, които изграждат чревната лигавица и укрепват бариерата срещу токсини и патогени.

колаген на

Снимка: iStock

Противовъзпалителните ефекти на колагена също могат да играят роля, тъй като хроничното възпаление в червата може да допринесе за различни стомашно-чревни разстройства. Повечето от настоящите изследвания върху колагена и здравето на червата обаче включват животни, така че са необходими повече изследвания върху хора, за да се установят тези ползи.

Как да използвате колаген на прах?

Ако мислите да добавите колаген на прах към рутината си, ще се радвате да знаете, че той е невероятно гъвкав и лесен за използване. Продуктът може да се смеси с почти всяка напитка, като смутита, лимонада, сок, кафе, чай или дори обикновена вода. Можете също така да го добавите към тесто за сладкиши и печива, точно както бихте направили с всяка друга суха съставка. Друг вариант е да разбъркате колаген на прах в овесени ядки, кисело мляко или супа – особено ако търсите вариант с малко усилия.

Колко точно колаген ви е необходим на ден? Според експерти, повечето хора не се нуждаят от колаген на прах като цяло, така че няма установен препоръчителен дневен прием. Като се има предвид това, изследванията свързват дневна доза от 2,5 до 5 грама на ден с ползи за кожата.

колаген на

Снимка: iStock

Някои проучвания са установили повишени ползи при по-високи дози, между 5 и 10 грама. Повечето добавки на пазара осигуряват около 10 до 20 грама на порция, което е доста над препоръчителните количества. Най-добре е да следвате инструкциите на опаковката на продукта и ако можете, да говорите с диетолог или друг медицински представител, който може да ви препоръча най-добрата доза за вашите нужди.

Колаген – как да приемате достатъчно?

Колаген в грижата за кожата – заслужава ли си?

Колагенови лепенки за очи – защо са полезни?

Странични ефекти от колагена на прах

Въпреки че повечето хора могат да приемат колаген на прах без никакви проблеми, добавката може да причини отрицателни странични ефекти при други. Това е по-вероятно да се случи, ако приемате супер високи дози, така че е изключително важно да го добавяте към диетата си бавно. Възможните нежелани реакции могат да включват намален апетит, подуване на корема, газове, запек или диария.

Колагенът на прах също може да предизвика алергична реакция, ако сте алергични към съставка в продукта. В края на краищата, колагеновите пептиди могат да идват от различни животински източници, някои от които са често срещани алергени – най-вече риба, миди и яйца. Признаците на реакция на хранителна алергия варират в широки граници, но често срещаните симптоми включват стомашни спазми, проблеми с преглъщането, хрипове, повръщане и копривна треска. Така че, ако имате хранителни алергии, направете си съответните изводи и проверете съставките, преди да вземете колаген на прах.

Важно е да се отбележи, че колагенът на прах е концентриран източник на протеин. Ако вече спазвате диета с високо съдържание на протеини или имате специфични медицински състояния като бъбречно заболяване, важно е да имате предвид общия си прием на протеини. Прекалено високият прием на протеини може да натовари бъбреците, потенциално причинявайки проблеми, ако имате компрометирана бъбречна функция.

колаген на

Снимка: iStock

Благодарение на потенциалните си ползи за здравето на кожата, ставите и червата, колагенът на прах стана популярен в уелнес пространството. И въпреки че е добре поносима добавка, възможно е да развиете досадни стомашно-чревни странични проблеми, ако приемете твърде много още в началото.

Имайки това предвид, приемането на колаген на прах не е от съществено значение за всички и може да не е решение за вашите специфични нужди. Ако здравето на кожата, особено еластичността и появата на бръчки, е основна грижа за вас, тогава колагенът може да си струва да добавите към диетата си. Важно е обаче да работите с диетолог, за да разберете колко точно колаген трябва да пиете и дали има начин да си го добавите чрез естествени хранителни вещества.

Този текст е само с информативен характер. За повече детайлна информация и специфични характеристики, ефекти и начин на използване на колагена, потърсете съвет от лекар или диетолог.

За още полезни съвети за здравословно хранене последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 1 година )