IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колаген в грижата за кожата – заслужава ли си?

6 март 2022 10 30

Всичко, което трябва да знаете за съставката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Освен ретинолът, нито една съставка против стареене не е централна тема толкова често, колкото колагенът. Но той е нещо повече от модерна дума – колагенът се среща естествено в тялото и е отговорен за поддържането на стегната, плътна и млада кожа.

През последните години колагеновите кремове и оралните добавки се превърнаха в любими тенденции за грижа за кожата и уелнес процедурите. Тези продукти обещават да хидратират кожата и да възстановят производството на колаген, за да намалят до минимум фините линии, бръчките и загубата на еластичност. Но дали съставката наистина е вундеркинд в грижата за кожата, както е ретинолът?

Дерматологът д-р Дейвид Ким и естетикът д-р Роуън Хол-Фарис разкриват всичко за колагена и споделят дали съставката заслужава да бъде толкова известна.

Какво е колаген?

Колагенът е един от най-разпространените протеини в нашите тела и е основният компонент на свързващите тъкани, включително кожата. По-голямата част от него се намира в дермата. Той се състои от верига от аминокиселини, които изграждат протеина.

Протеинът е отговорен за поддържането на твърдостта и еластичността на кожата, но нашите тела естествено произвеждат по-малко колаген с напредването на възрастта, което води до фини линии, бръчки и увисване. „Започваме да губим колаген доста рано, навлизайки в средата на 20-те ни години, като той продължава да намалява до 50-те и 60-те“, казва д-р Ким пред InStyle.

колаген istock

Снимка: iStock

В продуктите за локална грижа за кожата и оралните добавки колагенът е малко по-различен от този, който се намира естествено в телата ни. Той може да идва от животински източници, като пилета или прасета, или от морски като риба. Кинг споделя, че веган колагенът в продуктите идва от растителни източници.

Какви са ползите на колагена?

Продуктите за локално приложение целят изглаждане на фините линии и бръчките, повишаване на твърдостта и хидратиране на кожата чрез укрепване на съществуващия колаген и стартиране на производството на нов. Няма достатъчно изследвания за съставката, за да потвърдят тези твърдения, но най-малкото локалният колаген ще хидратира кожата, което от своя страна може да я направи да изглежда по-гладка и плътна.

Въпреки това, колагеновите пептиди имат по-малък молекулен размер и може да са в състояние да проникнат по-добре в кожата. „Те биха могли да направят разлика във фините линии и бръчките, но дали това ще направи драматична промяна? Вероятно не“, казва д-р Ким. Смята, че е полезно да се използват локални продукти, инфузирани с тези пептиди, така че да има градивни елементи, които клетките на кожата да използват и да произвеждат повече колаген.

Изводът? Включването на локален колагенов продукт във вашата рутина за грижа за кожата все още може да бъде от полза, за да поддържа хидратацията. „Колагенът е в състояние да работи като втора защитна бариера на кожата, като той се абсорбира в роговия слой, за да заключи и задържи хидратацията, която обикновено се губи заради стреса от околната среда“, обяснява Хол-Фарис пред InStyle.

бръчки, крем

Снимка: iStock

С напредването на възрастта нашата бариерна функция също се изчерпва, поради което е много важно да включим колаген в ежедневния си режим на грижа за кожата.

Когато избирате колагенов продукт, който да включите в рутината си, Хол-Фарис подчертава важността да се вгледате какъв тип колаген има във формулата. Казва, че говеждият е 97% идентичен с този в човешката кожа, което означава, че тя може да го разпознае и да го абсорбира до 72 часа. Морският колаген е само 77% идентичен с кожата и тъй като е получен от риба, а рибите имат по-ниска телесна температура от нашата, ще се разпадне само след няколко часа и няма да има дългосрочен ефект.

А колагенови добавки?

На пазара има много фантастични колагенови прахове за добавяне към смутита или кафе, но Кинг посочва, че яденето на храна, богата на съставката, винаги е била обичайна практика в някои азиатски страни.

Въпреки това, дерматолозите дават смесени отзиви за добавките. „Много пъти ще забележите повишаване на влажността на кожата и намаляване на загубата на епидермална вода“, казва д-р Кинг. Допълва, че добавките трябва да се филтрират през черния дроб, за да стигнат до останалата част от тялото, така че е трудно да се определи количествено колко от тях попадат в кожата ви.

колаген istock

Снимка: iStock

Независимо дали искате да изпробвате колагенови добавки или локално приложение на продукти със съставката, задължително говорете с лекар, преди да направите тази крачка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари