IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колаген – как да приемате достатъчно?

26 август 2022 12 30

С годините количеството в тялото му намалява

Pexels/Valeria Boltneva

Pexels/Valeria Boltneva

Колаген е протеинът, който трябва да включите в грижата за кожата, ако искате тя да е здрава, хубава и без бръчки. Молекулата му е неразтворима и има основна роля в много структури като сухожилия, кости, кръвоносни съдове, хрущяли, съединителна тъкан и други.

Ключовият елемент на извънклетъчната матрица – мрежа от молекули, се грижи за целостта на тъканите на тялото. Той присъства в изобилие в човешкия организъм. Смята се, че въпросният колаген съставлява една трета от протеина в човешкото тяло и три четвърти от сухото тегло на кожата. Но какво се случва с него, когато човек остарява? Отговорът е много прост – количеството му намалява.

По данни на Medicalnewstoday, има около 28 вида колаген в организма. Всички те са с различна структура.

Колаген – изключително ценен за кожата

колаген, кожа,

Pixabay/naturwohl-gesundheit

Той осигурява нейната здравина и еластичност. Но с напредването на възрастта нивата на протеина спадат драстично. И в един момент колагеновите влакна вече са по-тънки и значително по-слаби от обикновено. Това е основен рисков фактор за стареене на кожата, поява на бръчки, фини линии и увисване на някои места.

В последно време е все по-модерно да се използва козметика с колаген, както и някои филъри с него, които обещават ефекта на младостта. Има и много хранителни добавки, в които той е основна съставка. Друг е въпросът колко струват и дали наистина са ефикасни.

„Вашето тяло произвежда колаген през целия ви живот“, казва Елизабет Брадли, медицински директор на Центъра за функционална медицина на клиниката в Кливланд. Тя е на мнение, че продуктите с известния протеин повишават нивото му, но човек трябва да знае от какво количество се нуждае тялото му.

Какво се случва при по-нисък колаген?

колаген, пачове

Pexels/Teona Swift

Трудно е да се измери количеството му в организма. Но когато то започне да спада, не е трудно да разберете това. Ще го познаете по бръчките, отпуснатата кожа на лицето, по-малка гъвкавост на връзките и сухожилията. Освен това мускулите отслабват, може да усетите болка в ставите. Друг признак са стомашно-чревните проблеми, свързани с изтъняване на лигавицата на чревния тракт.

„Освен стареенето, основната причина хората да нямат достатъчно колаген, е лошата диета“, казва още д-р Брадли. Щом човек няма необходимите елементи в чинията си, количеството на протеина пада драстично и не се възобновява лесно.

Може ли да насърчите естественото му производство?

Произвеждайки колаген, организмът комбинира аминокиселини. А тези хранителни вещества идват от боб, яйца, млечни продукти, говеждо и пилешко месо, риба и други. Те задължително трябва да присъстват в менюто ви през седмицата.

зеленчуци, диета,

Pixabay/Krishnajith

Витамин С, цинк и мед – други важни елементи за подпомагане на въпросния процес. Ето защо е добре да ядете много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, морски дарове, месо от пасищни животни, пълнозърнести, боб и други.

„С напредването на възрастта обаче тялото ви може вече да не абсорбира толкова добре хранителни вещества или да ги синтезира толкова ефективно“, казва лекарят от клиниката в Кливланд. И препоръчва да приемате достатъчно добавки за производството на въпросната ценна молекула.

Какво да изпробвате, за да приемате достатъчно колаген?

В допълнение към храните, пълни с протеини, витамини и минерали, д-р Брадли препоръчва да си приготвяте костен бульон. Да, той се продава готов, под формата на прах, в магазините. Но по-добре е да си купите кокали от месарницата и да ги сварите, добавяйки някои зеленчуци и подправки.

Може да използвате говежди, пилешки или рибни кости, чийто бульон е чудесен източник на колаген. За целта потърсете няколко рецепти в интернет пространството, за да сте сигурни, че онова, което се получи като течност в тенджерата, ще става за поглъщане. За предпочитане е тя да е органична и в нея да няма пестициди.

жена, лице,

Pexels/chris howard

Другото нещо, което да изпробвате, са добавките с колаген. Хидролизираният или така нареченият „колагенов пептид“ се предлага на прах. Той обикновено няма вкус, като може да се разтваря в мляко, вода, сокове и други.

Има и вариант да потърсите крем или лосион за тяло, в който има синтетичен колаген. Чрез него се образува филмоподобен слой към кожата, който намалява загубата на вода и действа като нейната защитна бариера. Но използването на този продукт не е толкова ефективно, колкото здравословното и балансирано хранене.

„Вашата кожа е най-големият орган на тялото. По същия начин, по който подхранвате запасите от колаген, ще подхраните и кожата си“, завършва д-р Брадли.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари