IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Есен 2020: Храни, богати на витамин С, които да ядете

8 ноември 2020 12 00

Не подценявайте тиквата

Pixabay

В днешно време разнообразието в магазините е толкова голямо, че без проблем може да похапваме диня през есента или зимата. Под въпрос е обаче това каква хранителна стойност притежават, след като са отгледани в парник, при съвсем различни от реалните условия. Затова колкото и да ни харесват определени неща, по-добре е да си купуваме сезонни плодове и зеленчуци, за да се възползваме максимално от техните полезни съставки.

Тиквата например е онова, което мнозина подценяват и не обичат да похапват. Едни не харесват вкуса ѝ, други мириса или гозбите с нея, но тя задължително трябва да присъства в менюто ви за есен 2020. Въобще, с колкото по-цветни и пресни продукти разполагате, толкова по-добре за вашето здраве, защото те са с високо съдържание на витамини и минерали, които ще ви предпазят от вируси.

Витамин С или L-аскорбинова киселина, е изключително важен за поддържане на нормалните функции на организма. Той се грижи за здравето на костите, зъбите, венците и кръвоносните съдове, подсилва и имунитета. И тъй като тялото ни не го произвежда, трябва да си го набавим чрез храненето.

Всеки знае, че най-добрият източник на витамин С, са цитрусовите плодове. Но освен тях, има някои сезонни плодове и зеленчуци, на които също може да разчитаме. Ето кои са те.

1. Тиква

тиква, крем

Pixabay

Закъде без нея?! Всички свързват печената тиква със златната есен. Може да я консумирате също варена, под формата на крем супа или като съставна част от някои десерти като кремове, дипове, торти и други.

Колкото по-оранжев е цветът на тиквата, толкова по-високо е съдържанието на бета-каротин в нея – растителна форма на витамин А, необходим за здравето на очите и кожата. Разбира се, тя е пълна с витамин С, фибри, калий и други минерали.

Високото съдържание на витамините С и А в тиквата може да ни помогне да останем здрави по време на грипния сезон, който стартира от есента. Антиоксидантите в нея контролират кръвната захар и се борят със свободните радикали, заради които по-лесно се разболяваме. Сокът, получен при сваряването на тиквата, е полезен при високо кръвно налягане.

2. Ябълки

ябълка Pixabay

Pixabay

Обикновено се предлагат целогодишно, но се смята, че през този сезон имат най-добър вкус. Няма нищо по-хубаво да си откъснете една добре узряла ябълка от градината на баба. Ако не разполагате с домашно производство, търсете доверен продавач и питайте за произхода.

Може би знаете поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“. Ако пробвате да похапвате от плода всеки ден, ще се убедите колко е вярна.

Ябълките са богати на витамини (сред които и С), антиоксиданти(най-полезните в тях са кверцетин, катехини и флавоноиди) и фибри (насърчават храносмилането). Установено е, че те помагат при сърдечни заболявания, диабет, инсулинова резистентност и други заболявания.

През есента много домакини приготвят щрудел с ябълки или печени ябълки с мед и орехи, но ние ви препоръчваме да ги ядете пресни – за закуска или между храненията.

3. Райска ябълка

райска ябълка

Pixabay

Един по-нестандартен вид ябълка, който не е познат за много от нас. Тези пък, които са го опитвали, невинаги повтарят, защото е с леко блудкав вкус.

Както и при други сезонни плодове, оранжевият цвят се дължи на съединенията, които съдържа. Най-полезното е танинът, който е мощен антиоксидант, предпазващ от сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане.

Подобно на обикновените ябълки, райската също е с високо съдържание на витамини С и А. Може би не знаете, но консумацията ѝ помага при махмурлук и за подобряване на метаболизма.

4. Сладки картофи

сладък картоф

IStock

За разлика от обикновените, сладките картофи са с по-ниско съдържание на въглехидрати, не повишават рязко кръвната захар. Ето защо много хора ги предпочитат за консумация през есента. Освен това са пълни с витамините С, В6 и някои различни минерали.

Според информация на Thelist, един сладък картоф осигурява над 200 процента от необходимия за деня витамин А. Сортът лилави сладки картофи понижават кръвното налягане, помагат за контрола на кръвната захар и имат висока антиоксидантна активност.

5. Карфиол

карфиол Pixabay

Pixabay

Най-известният представител на семейство Кръстоцветни, който похапваме с удоволствие през есента. Карфиолът може да бъде печен, задушен, на фурна, като пасва на много ястия.

Зеленчукът е нискокалоричен, но богат на много фибри. Той е с високо съдържание на витамините С, К, В6. Той е и от най-богатите на фолиева киселина кръстоцветни зеленчуци. Фибрите му пък подобряват работата на храносмилателната система.

Единственият недостатък на карфиола е, че може да предизвика алергии и не се препоръчва за ядене от хора с проблеми със щитовидната жлеза.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари