В края на лятото и началото на есента, смокините са плодове, които берем често от градината в двора или с удоволствие си купуваме от пазарите. Вкусни и засищащи, те са с висока концентрация на витамини, минерали и антиоксиданти, които насърчават редица процеси в организма. Освен под формата на сладко, те се сушат или похапват пресни, защото не са от най-трайните.
Според информация на Helathline, в една малка смокиня (около 40 грама), има 30 калории; 8 г въглехидрати; 1 г фибри; както и естествени захари, които я правят идеален избор за нискокалорична закуска, стига да не прекаляваме с количеството. Плодът е с високо съдържание на мед – жизненоважен минерал, който играе важна роля за метаболизма и производство на енергия, както и образуването на кръвни клетки, съединителни тъкани и невротрансмитери. В него има и доста витамин В6, необходим за разграждане на протеините и доставяне на енергия за мозъка.
Кои са най-големите ползи от консумацията на смокини?
1. Балансиране на теглото
Pixabay
Смокините са добър източник на фибри. Според изследвания, цитирани от Food.ndtv, те имат положително действие при борбата с излишните килограми и нормализиране на теглото.
Фибрите трябва да бъдат съставна част от всяка диета. Чрез смокините може да си ги набавим и подобрим работата на храносмилателната система. Те държат човек сит за по-дълго и са верен съюзник при спазване на режим за отслабване.
Тъй като в сушените смокини има повече захар и калории, похапването на пресни по време на сезона им, е препоръчително.
2. Понижаване на кръвното налягане
Вкусният плод е богат на калий – важен минерал за организма, поддържащ баланса на кръвното налягане. От друга страна той намалява вредното въздействие на натрия, попаднал в тялото.
Тъй като човек приема много натрий чрез храната, режимът, в който присъства калият, е от особено значение за здравето. Той помага за подобряване на кръвообращението и се препоръчва при храносмилателни разстройства.
Според някои проучвания, консумацията на смокини помага при хора с диабет и бъбречни заболявания.
IStock
3. Укрепва здравето на сърцето
Смокините спомагат за намаляване нивото на триглицеридите в тялото – мастни частици, които циркулират в кръвта и са основна причина за сърдечни заболявания. Високото съдържание на антиоксиданти в сушените смокини, заедно със свойствата им за понижаване на кръвното налягане, елиминират свободните радикали и понижават риска от коронарна болест на сърцето.
4. Прави кожата по-здрава
Консумацията на смокини, както и употребата на козметика с екстракт от плода, има благоприятно въздействие при суха, сърбяща кожа и някои алергии.
Според проучване, цитирано от Healthline, крем, направен от екстракт от сушени смокини, прилаган два пъти дневно в продължение на 2 седмици, е по-ефективен при лечението на симптомите на дерматит, отколкото такъв, който съдържа хидрокортизон.
Антиоксидантите в смокинята намаляват разграждането на колагена в клетките, което прави кожата по-здрава и еластична.
Pixabay
5. Помага за предотвратяване на запек
Високото съдържание на фибри в смокините насърчава храносмилателната система и предотвратява запек. Фибрите са от съществено значение за нормалното движение на храната из червата.
Pixabay
Как да включите смокините в режима си?
Най-добрият начин е да ги приемате пресни – като здравословна закуска, в десерти и като допълнение към предястия и салати.
Има редица начини да добавите смокини към вашата диета, всеки със своите потенциални ползи. Ето четирите основни начина, по които можете да включите смокини във вашата диета:
Сушените смокини са богати на захар и калории, така че трябва да се консумират в умерени количества. Все пак, използвани през зимата, те ще ви помогнат при храносмилателни проблеми.
Смокиновите листа също са много полезни и сега е времето да си изсушите от тях. Чаят от тях е много полезен за подсилване на имунната система или за нормализиране на кръвната захар при хора с инсулинова резистентност или диабетици.