IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Червена боровинка: Кои са най-големите ползи от приема ѝ?

20 октомври 2020 08 30

Плодът има антисептични свойства

IStockphoto

Сушената червена боровинка е доста търсен плод през есента. Тъй като по-трудно се намира в сурово състояние по това време на годината, тя се консумира по този начин. Взимат я най-вече за укрепване на имунната система и при инфекции на пикочните пътища, но консумацията ѝ носи още редица ползи на организма. 

Близо 90% от прясната червена боровинка е вода. Останалото в нея е предимно фибри и въглехидрати. Те съдържат и много витамини и фитонутриенти, които предотвратяват възпаления и инфекции в различни части на тялото. 

Хранителен състав

В 100 г сушени червени боровинки има: 

- 308 калории; 
- 82 г въглехидрати; 
- 1,37 г мазнини; 
- 0,07 г протеини; 
- близо 6 г фибри; 
- около 65 г захари (захароза, глюкоза и фруктоза. 

Неразтворимите фибри в червената боровинка – целулоза и хемицелулоза, преминават през червата почти непокътнати. Разтворимите пък могат да причинят диария или да помогнат при запек, в зависимост от количеството им. 

Червените боровинки съдържат също и разтворими фибри. Поради тази причина прекомерната консумация на червени боровинки може да причини храносмилателни симптоми като диария.

Плодът е богат на няколко витамина, но основно на С. Той е един от преобладаващите антиоксиданти, които поддържа здрави кожата, мускулите и костите. Друг важен елемент е манганът – отговаря за растежа, метаболизма и детоксикацията. От друга страна в боровинките има витамин К1, който е мастноразтворим и се грижи за сърцето. 

сок от

IStock

Кои са най-големите ползи от консумацията на червена боровинка? 

Независимо дали сурова, изсушена или под формата на прясно изцеден сок, червената боровинка трябва да присъства в менюто ви, защото: 

Намалява антибиотичната резистентност

Антибиотичната резистентност е сериозен проблем, при който някои бактерии не могат да се повлияят от лекарството, което болният приема, с което лечението му се забавя. Според ново проучване на канадския университет „McGill“, когато при инфекции на пикочните пътища, пневмония или гастроентерит, се пие екстракт от червена боровинка, това може да убие резистентните бактерии. Ето защо някои лекари препоръчват пиенето на сок от червена боровинка, когато предписват определен антибиотик. 

Плодът е пълен с антиоксиданти

След черните боровинки, които някои наричат „царе на антиоксидантите“, червените боровинки също съдържат голямо количество от веществата, които имат противовъзпалителни свойства. Според някои изследвания хората, които консумират боровинки, имат по-ниски нива на С-реактивен протеин, който причинява стареене, хронични заболявания и нарушена когнитивна функция. 

Антиоксидантите в червената боровинка насърчават детоксикацията на тялото и намаляват оксидативния стрес, който вреди на клетките и причинява редица болести. 

червена боровинка,

IStock

Подобрява кръвообращението

Доказано е, че този вид боровинки спомагат за подобряване на гъвкавостта на артериите. Това означава, че кръвният поток е засилен и кръвното налягане може да се понижи. По-добрата циркулация на кръвта повишава енергията и подобрява паметта и концентрацията на мозъка. 

Защитава сърцето

Сокът от червена боровинка е изключително полезен, защото намалява лошия холестерол (който може да навреди на здравето на сърцето) и се препоръчва при инсулинова резистентност. Флаваноидите в плода предотвратяват сърдечносъдови проблеми. 

червена боровинка,

IStock

Грижи се за чревното здраве

Консумацията на червени боровинки може да повлияе положително на чревните бактерии, особено онези, свързани с имунитета, настроението и храносмилането. Фибрите в малките плодчета – сушени или сурови, подобряват храносмилането и помагат при запек. 

Повишава имунитета

Витамин С, съдържащ се в червените боровинки, е необходим за производството на колаген и борбата на организма с вируси. А това насърчава имунната система. Техните съединения отключват и един вид естествена защита на стомаха от инфекции и храносмилателни разстройства. 

червени боровинки,

IStock

Поддържа кожата блестяща

Според информация на Tasteofhome, червените боровинки са с високо съдържание на витамини А и С, които насърчават производството на колаген. А това е предпоставка номер едно за по-здрава, еластична и блестяща кожа. 

Освен чрез консумация на червена боровинка, вие можете да подобрите състоянието на вашата кожа, ползвайки биокозметика с екстракт от нея. Заради антисептичните си свойства, той действа положително и на акнето. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари