IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драконов плод – екзотичният кактус, който да опитате този сезон

6 август 2020 15 00

Вижте 6 ползи от консумацията му

Pixabay

Знаете ли какво е драконов плод? Питая или питахая, е екзотично растение от семейство Кактусови, чийто плод се нарича така поради своите специфична форма и цвят. Отвън той е оранжев или червеникавовиолетов, като прилича много на дракон. Отвътре е съвсем различен – бял, с малки черни семки или с друг оттенък, зависи от сорта.  

Според легендата, в миналото малайзийски дракон създал плода, като той бил последното нещо, което се появявало от огъня, излизащ от неговите ноздри. 

Макар да идва от Централна Америка и расте най-вече в топли страни като Мексико и Югоизточна Азия, той бива внесен и у нас, и така всеки може да го опита. 

Хранителен състав на драконовия плод:

Този по-нестандартен кактус е богат на вода – тя съставлява около 80% от него. Също така съдържа голямо количество от витамините С и Е, както и минерали като калций, магнезий, фосфор, цинк и флуор. 

Палматинова, стеаринова, олеична и линолова са киселините, които се съдържат в драконовия плод. Той е богат още на фибри и антиоксиданти.  

десерт с

Pixabay

В 100 г питая има: 

– 36 ккал;
– 7 г въглехидрати;
– 0,4 г мазнини;
– 1 г белтъчини.

Кои са най-големите ползи от консумацията на драконов плод? 

1. Не повишава холестерола

Редовната консумация на питая може не само да ви освежи в горещините през лятото, но и да ви помогне в поддържане здравето на сърцето. Драконовият плод не повишава холестерола и влиза в много диетични режими за отслабване и задържане на тегло. Семената в него са богати на омега-3 мастни киселини, които помагат при по-висок холестерол. 

нарязан драконов

Pixabay

2. Съдържа голямо количество фибри 

Според проучване, направено от изследователите от университета в Лийдс, увеличаването на консумацията на храни, богати на фибри, може да понижи риска както от сърдечносъдови заболявания, така и от коронарна болест на сърцето. Кактусът е добър източник на диетични фибри, поради което не само е чудесен за сърцето, но и помага за поддържане на кръвното налягане и теглото, пише NDTV Food. 

3. Богат на антиоксиданти

Драконовият плод е със специфични багри, което се дължи на множество фитонутриенти, с които може да си осигурите необходимото количество антиоксиданти за деня. Те се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват болести. 

Хранителен режим, богат на витамини и антиоксиданти, поддържа здрава кожата и предпазва сърцето. Заедно с фибрите, те предотвратяват запушването на артериите и подобряват кръвообращението. 

драконов плод

Pixabay

4. Грижа за кожата

Екзотичният плод се използва много често в козметични продукти и натурални кремове за грижа за кожата. Най-ценни за нея са антиоксидантите и витамините. 

В Югоизточна Азия например, приготвят паста от драконов плод, която се маже на лицето и помага за подхранване и при първи признаци на стареене на кожата. Тя се препоръчва при акне и лечение на слънчево изгаряне. 

5. Богат е на калий

Питаята съдържа доста минерали, но най-много калий. Той поддържа костната плътност и е от особено значение за клетъчните функции и функциите на невроните в тялото. 

Калият играе ключова роля за поддържане на киселинния баланс в организма.

драконов плод,

6. Изобилства от витамин С

Тъй като драконовият плод е добър източник на витамин С, той помага за укрепване на имунната система, подпомага усвояването на желязо от организма, произвежда колаген, който прави зъбите ни по-здрави и насърчава здравината на кожата.  

Драконовият плод може да бъде намерен в по-големите вериги хранителни магазини, като се съхранява при специални условия. Ако по него няма наранявания, може да издържи до седмица, а по-зелената питая и до 2. 

драконов плод,

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари