IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колагенова вода – полезна ли е за здравето

8 октомври 2022 10 30

Заслужава ли си времето и парите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Любителите на грижата за кожата и уелнес фанатиците добавят лъжица колагенови пептиди към кафето си, приемат колагенови добавки заедно със сутрешните си витамини, а сега пият колагенова вода, благодарение на най-новата тенденция в социалните медии. Последователите на модата твърдят, че напитката насърчава здрава коса, кожа, стави и кости.

Колагенът е известен най-вече с предполагаемите си ползи за кожата, така че е често срещана модна дума в индустрията за красота. Протеинът придава на кожата нейната структура, като представлява 75% от сухото тегло на кожата. Но също така е ключов играч в структурата на ставите и костите, така че колагенът е популярен сред хората със схванати стави.

Тялото произвежда естествено колаген и значението му е добре известно. Няма обаче много доказателства относно добавките, като например колагенова вода, но може да има ползи, според няколко направени проучвания.

Какво е колагенова вода?

Името колагенова вода обобщава накратко двете ѝ основни съставки – колаген и вода.

С колагена се свързват различни термини. Колагеновите пептиди, известни още като хидролизиран колаген, са съставени от по-къси вериги от аминокиселини. Това е формата на колаген, който обикновено се използва в колагеновата вода. Напитката е смес от вода и колагенови пептиди, които се извличат от животински кости и кожа.

Домашната колагенова вода изисква само двете съставки, но закупените от магазина разновидности могат да съдържат малки количества плодови сокове и растителни екстракти за вкус. Въпреки простите съставки, напитката обикновено е богат източник на протеин. Някои продукти с колагенова вода съдържат до 10 грама протеин на бутилка, което ги прави подходящи след тренировка за захранване на мускулите и рехидратиране.

колагенова вода

Снимка: iStock

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и потребителите, които се грижат за здравето си, са го разбрали. Според проучвания, онлайн търсенето на колаген непрекъснато се увеличава от 2014 година насам като много хора се обръщат към добавките като следващия извор на младост. Въпреки че няма бързо решение за ефектите от стареенето, като появата на бръчки, загуба на мускулна маса и промени в здравето на ставите и костите, приемането на колаген все пак може да помогне.

Най-вече той изглежда ефективен за справяне с признаците на стареене на кожата и подобряване на симптомите, свързани с остеоартрит. Колагенът също така може да изглади бръчките, да подобри еластичността и да облекчи болките в ставите. Приемането му под формата на колагенова вода или в течно състояние, има още един ефект – поддържа ви хидратирани.

Полезна ли е колагеновата вода за здравето?

Популярността на колагена може да се дължи на кремовете и овлажнителите, за които се твърди, че повишават естествените му нива в кожата. Въпреки това, има много малко изследвания в подкрепа на тези думи и повечето дерматолози са скептични към локалния колаген. Поглъщането му обаче е проучено по-добре и съществуващите, макар и минимални изследвания, са обещаващи.

Оралните колагенови добавки повишават еластичността на кожата, хидратацията и плътността на съставката в дермалните слоеве. Не са регистрирани нежелани реакции, така че учените заключават, че приемането на колаген като цяло е безопасно. Все пак са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят тези предварителни констатации и да се определят оптималните режими на дозиране.

колагенова вода

Снимка: iStock

Нивата на колаген в кожата естествено намаляват с течение на времето, което допринася за видимостта на фините линии и бръчките. Тъй като колагенът служи за еластичността на кожата, загубата му може да доведе до отпускане. При по-възрастните хора, които са били хоспитализирани, пероралните колагенови пептиди намаляват уязвимостта на кожата и предотвратяват разкъсвания. Учените също така установяват, че колагеновата добавка значително повишава хидратацията и еластичността на кожата.

Потенциалните ползи от колагена не са свързани само с красотата. Остеоартритът е най-често срещаната форма на артрит и обикновено засяга ставите и костите на ръцете, бедрата и коленете. Доказано е, че добавянето на колаген подобрява състоянието чрез значително успокояване на симптомите.

Рискове от колагеновата вода

Колагеновата вода е добавка, така че експертите съветват да се отнасяте към нея както към другите добавки. А именно – говорете с вашия лекар, преди да я опитате. Това е особено важно, ако имате здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Въпреки това, колагеновата вода е с относително нисък риск. Според лекари, приемът на колагенови добавки крие повече опасности. Те казват, че потребителите трябва да са наясно с потенциалното замърсяване с тежки метали като арсен, кадмий и олово. Също така се препоръчва закупуването на колагенова вода от реномирани марки, които провеждат тестове от трети страни, за да се осигури най-висока безопасност и качество.

колагенова вода

Снимка: iStock

Колагеновата вода може да съдържа други съставки, като добавена захар и изкуствени подсладители, които от хранителна гледна точка е разумно да имате предвид.

Как да си направите колагенова вода?

Ако искате да опитате колагенова вода и се стремите да имате повече контрол върху съставките, може да си я направите у дома. Трябват ви само два продукта – колаген и вода. Прахът също така може да бъде добавен към други напитки като кафе, чай, сок и смутита.

колагенова вода

Снимка: iStock

За да смесите колаген на прах с вода и други течности, следвайте инструкциите на опаковката за подходящото съотношение. Повечето идват и с помощни лъжички за опростяване на процеса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари