IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три прости съвета за по-сияйна кожа

18 октомври 2023 09 00

Няколко промени в диетата ще ви осигурят по-блестяща кожа

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако искате да имате красива кожа, може да не ви е достатъчно само да залагате на хубава и качествена козметика. Може би ще е добре да преразгледате цялостната си диета в името на това да имате по-гладка и блестяща кожа. За тази цел е нужно да следвате няколко прости и лесни хранителни правила. А ето и какви са те:

1. Не пропускайте здравословните мазнини

Докато омега-3 са добре известни със своите ползи за сърцето и мозъка, те всъщност са страхотни и за кожата. Изследванията върху кожата все още се развиват, но има забележителни открития.

istock

Снимка: iStock

Първо, доказано е, че добавките с омега-3 подобряват състоянието на атопичния дерматит, известен също като екзема. За гама-линоленовата киселина (GLA), по-специално, също е доказано, че лекува трансепидермалната загуба на вода и поддържа хидратирана и здрава кожната бариера (най-външния слой на епидермиса).

Изследване от 2020 г. на омега-3 мастните киселини в дерматологията също заключава, че тази добавка може да бъде полезна за много видове възпалителни кожни състояния, включително акне.

Така че или хапвайте продукти със съдържание на тези здравословни мазнини, или помислете за добавки с омега-3 за допълнителен тласък. По-долу ви предлагаме няколко страхотни източника на омега – 3 в храната:

сьомга
авокадо
зехтин
семена от чиа
цели яйца
орехи
пълномаслено кисело мляко

2. Помислете за добавки с колаген

Ако искате по-блестяща кожа и по-здрави коса и нокти, може би е хубаво да помислите за прием на добавки с колаген. Има едно погрешно схващане, че колагенът, приеман като добавка, не се абсорбира добре от тялото, но много изследвания твърдят противното.

На първо място: Потърсете хидролизирани колагенови пептиди – тази форма е важна. Този тип колаген е напълно разграден на смилаеми къси вериги от аминокиселини, известни още като пептиди.

По отношение на ползите за кожата, изследванията показват, че тези колагенови пептиди са в състояние да поддържат еластичността на кожата и плътността на дермалния колаген. Как? Доказано е, че добре хидролизираните колагенови пептиди подпомагат естественото производство на колаген и други молекули, които изграждат кожата, като еластин и фибрилин.

3. Дайте приоритет на жълтите, оранжевите и червените естествени храни

Добавянето на повече цвят към вашата храна е сигурен начин да увеличите растителното разнообразие (чудесен съвет за здравето на червата). За по-сияйна кожа помислете за добавяне на оранжеви и червени природни храни в чинията си, когато е възможно.

Много от тези храни, като например доматите, чушките и сьомгата, имат каротеноиди – специални пигменти, които действат като антиоксидант. Това е елементът, който прави тези храни толкова любими на кожата. Всъщност изследванията показват, че те могат видимо да намалят образуването на еритема на кожата (известно още като зачервяване) и да подобрят появата на тъмни петна по кожата.

Когато тялото ви изпитва оксидативен стрес, производството на колаген и еластин се забавя. Антиоксиданти като тези могат да помогнат за смекчаване на оксидативния стрес, така че това е още една причина да ги обичате. Още храни с високо съдържание на каротеноиди включват:

портокали
моркови
манго
кейл
спанак
диня

Можете да имате добре балансирано меню, без да обръщате специално внимание на храните за кожата си и пак да я накарате да сияе. Основните елементи на здравословната диета, като достатъчно протеини, много плодове и зеленчуци и достатъчно H2O, всички ще бъдат от полза за вашата кожа и цялостно здраве.

Ако все пак искате да се храните така, че кожата ви винаги да е блестяща, но без да подбирате всяка храна в чинията си, следвайте тези прости съвети: Не пропускайте здравословните мазнини, помислете за качествени колагенови добавки и включете повече богати на каротеноиди плодове и зеленчуци.

Още един съвет: Консумирайте достатъчно протеин, който е особено подходящ за облекчаване на старееща кожа, която е загубила еластичност, усеща се по-тънка и крехка, често с бръчки.

За още новини от света на звездите, красотата и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари