IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суха кожа през есента и зимата – как да я лекувате

16 октомври 2023 08 40

Няколко съвета за по-бляскава визия

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Есента и зимата може да създават прекрасни природни картини, но определено не са най-добрият приятел на кожата ни. Студеният вятър и сухият въздух издърпват всеки един милилитър влага от лицето ни и предизвикват така неприятната дехидратация, която в някои случаи може да доведе до пилинг. Изведнъж каквото и да правите, изглежда грешно, тъй като лицето ви започва да се нуждае от определени продукти, които може и да не съществуват в рутината ви. Говорим за хиалуронова киселина, плътни кремове и овлажняващи масла

Всички знаем, че смяната на сезоните може да повлияе значително на кожата ни, но понякога това може да се случи толкова мигновено, че да не сте правилно подготвени. Тази есен е моментът, в който да помислите за възможната сухота и да намерите бързо решение за нея. Ако не знаете точно какво да правите, ние имаме няколко предложения за вас. 

Защо кожата изведнъж се дехидратира?

Дерматологът д-р Пурвиша Пател казва, че докато промяната на времето има значение, същото се отнася и за нашите ежедневни навици. Кожата през лятото изглежда мазна не само поради увеличение на себума, но също така заради наличието на пот и влага. Когато времето стане по-хладно, ние сме склонни да си вземем по-дълъг и по-горещ душ. Топлата вода се изпарява по-лесно от кожата и във въздуха няма влага, която да помогне за хидратацията. Когато това стане, кожата започва да изглежда по-стегната и суха. 

суха кожа,

Снимка: iStock

С промяната на сезоните започваме да променяме навиците и ежедневието си, което сериозно се отразява на кожата. Д-р Пател предлага да използвате овлажнители след душ, когато кожата е още влажна, защото това ще помогне за предотвратяване на цялата тази загуба на вода и ще поддържа кожата еластична и хидратирана. Тя също така препоръчва да увеличите приема на вода

Как се променя кожата?

Сухотата може да се прояви под множество форми, а не само като петна или сърбеж. При всяка промяна на времето може да забележите повече сухота или опъване, малко лющене или зачервяване, като в същото време може да се сблъскате с увеличаване на производството на масло. Така че ако забележите, че кожата ви изглежда суха след излизане от банята или в някой момент от деня се докоснете и почувствате нарушена текстура, може да помислите за промяна в рутинната грижа. 

Как да се справите с допълнителната сухота?

Преминаването от суха към супер или дори ултрасуха кожа никога не е приятно. Когато вече чувствате, че не можете да получите достатъчно влага в кожата си и тя някак си се превръща в люспи, зачервяване и раздразнение, намажете лицето си с вазелин

вазелин, IStock

Снимка: iStock

Хората със суха кожа може да са изпитали облекчение през лятото, когато нивата на влажност са се повишили, но с есента и зимата отново ще се сблъскат с познатите си проблеми. Д-р Пател препоръчва да увеличите плътността на вашия овлажнител, като например изберете крем вместо лосион, и да намалите честотата на използване на ексфолиращи и сухи съставки като бензоил пероксид, салицилова киселина и ретинол. Можете също така да добавите масло за почистване, което ще овлажни кожата ви, докато почиства и премахва грима, както и допълнителна хидратираща стъпка, като масло за лице или хидратиращ тоник или есенция. 

Трябва ли да промените рутинната си грижа?

С промяната на сезона е важно да смените продуктите си с това, което е най-подходящо за вашия тип кожа в момента. Най-общото, което можем да ви кажем тук, е да слушате кожата си. Ако се появяват пъпки, тогава може да се наложи да обърнете внимание на тях, ако обаче имате суха текстура, е добре да се насочите към увеличаване на влагата. Ако забелязвате, че кожата ви се променя, тогава рутината, която сте използвали преди, може да се нуждае от някои корекции. Не е необходимо да преразглеждате всяка стъпка, но може да е добра идея да промените съставките.

суха кожа,

Снимка: iStock

Дерматолозите съветват хората със суха кожа през есента и зимата да променят рутината си, като преминат от нежно почистващо средство към нещо по-хидратиращо. Добавете също така серум с хиалуронова киселина сутрин и вечер. 

Ретинол – какво се случва, когато прекалите

Черни точки – как да ги премахнете по безопасен начин

Ексфолиация – как да постигнете най-здравата и блестяща кожа

Как да използвате киселини и ретинол на суха кожа

Ако обичате ексфолиращи киселини като гликолова, млечна и дори ретинол, не се притеснявайте – не е нужно да се отказвате изцяло от тези съставки само защото кожата ви е суха. Всъщност дерматолозите дори ги препоръчват. Когато имате суха кожа, имате наличие на мъртви кожни клетки, които се натрупват една върху друга, което причинява лющене и потенциално запушване на пори. Чрез нежно ексфолиране на тази мъртва и суха кожа, вече ще може по-ефективно да приложите серумите и овлажнителите си. 

Ексфолирайте с гликолова киселина два до три пъти седмично, в зависимост от това колко чувствителна е кожата ви. Д-р Пател препоръчва аскорбинова киселина, известна още като витамин С, азелаинова киселина и млечна киселина за хората със суха, чувствителна кожа, които искат да се сдобият с малко повече ексфолиация. 

суха кожа

Снимка: iStock

Добавете и хиалуронова киселина към вашата рутина, като няма ограничение за типа кожа. Тя се намира естествено в нашето тяло, така че, след като я нанесете, кожата ви знае точно какво да прави с нея. Но тялото ни спира да произвежда хиалуронова киселина естествено след 25 години, а половината от това, което вече имаме, се разгражда до 50 години. Ето защо с напредването на възрастта кожата ни става по-суха и губим тази плътност и гладкост

Ако обичате своя ретиноид, ключът към това да е подходящ за сухата кожа е да го включвате в рутината си бавно, да не го прилагате всеки ден и винаги да го следвате с оклузивен, хидратиращ овлажнител, който ще заключи влагата. Пилингът и сухотата често са синоними на ретинол, но предприемането на няколко допълнителни стъпки за хидратиране, като използването на хиалуронова киселина, може да промени всичко. Можете дори да нанесете овлажнител преди и след ретинол, за да разредите продукта и да поддържате кожата си възможно най-хидратирана.

Този текст е само с информативен характер. За по-експертно мнение, потърсете консултация с дерматолог.

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари