IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота и здраве – как да премахнете акнето

11 август 2023 11 00

Съветите на дерматолози

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че акнето не е нещо, от което да се срамувате, защото рано или късно всеки от нас се сблъсква с него, утешително е да знаете, че имате възможности, ако искате да го лекувате или да го държите настрана. Но когато става въпрос за това как да се отървете от досадните пъпки, трябва да вземете предвид няколко неща. И точно тук се намесват експертите.

Дерматолозите винаги знаят какво да кажат, какво да препоръчат и на кого да го препоръчат. Колкото и информация да има в интернет, тя никога не е адресирана до точно определен човек или проблем, а по-скоро обобщава леченията или методите за превенция. Затова, макар тези съвети в онлайн платформите да помагат, винаги е най-добре първо да се консултирате с дерматолог, за да разберете дали всъщност те са за вас, или напротив – ще ви причинят още повече вреда.

Пътят към по-чиста, красива и здрава кожа започва от правилната грижа. Миенето на лицето не е само за събуждане сутрин, но и за премахване на мръсотията в края на деня, свалянето на грим и освобождаването на порите от излишната мазнина. Добре е към обикновената вода да се добавят и някой продукти с активни съставки, полезни за вашите проблеми и вашия тип кожа.

Но какво точно трябва да правите, за да се справите с акнето? По-долу споделяме съветите на дерматолози.

Какво причинява акне?

Акнето се причинява от редица различни неща. Според д-р Джошуа Цайхнер, то може да се катализира от високи нива на производство на масло, бактерии, запушени пори и възпаление. Той също така отбелязва, че фактори като генетика, хормони, диета и стрес също могат да доведат до появата на пъпки. Това са причинители, за които трябва да сте наясно.

Домашни средства за лечение на акне

Преди да се потопите в продуктите и известните съставки за борба с акнето, които може да използвате, има няколко домашни средства, които да опитате, за да успокоите състоянието. Първият от тях е по-скоро промяна в начина на живот. Д-р Цайхнер предлага да намерите начини за намаляване на стреса. Той обяснява, че хормоните, които помагат на тялото ни да се справи със стреса, могат да активират мастните жлези. Така че поддържането на ниски нива на безпокойство – независимо дали това е чрез йога, медитация или фитнес – може да помогне за превенция на акне.

Следва преразглеждане на диетата ви. Цайхнер препоръчва да се избягват храни, които съдържат високи нива на захар, както и млечните продукти. Също така отбелязва, че добавките от суроватъчен протеин и витамин В12 са свързани с влошаването на акнето.

бузи, акне,

Снимка: iStock

По отношение на домашните локални лечения има няколко неща, които е добре да имате предвид. Медът може да се използва като лечение на петна, тъй като има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Аспиринът пък е направен от ацетилсалицилова киселина и може също да има противовъзпалителни ползи. Създаването на паста от тези две съставки, която да поставите върху пъпката, може да намали зачервяването и възпалението. Маслото от чаено дърво има противовъзпалителни и антимикробни свойства. То обаче може да бъде дразнещо за кожата, така че първо си направете тест върху малка част на ръката, за да проверите дали ще ви понесе.

Професионални лечения

Ако домашните лечения не ви помагат, тогава е време да отидете при дерматолог. Професионалното лечение е по-силната и агресивна борба с досадните пъпки. Може да ви бъдат предписани локални ретиноиди, бензоил пероксиди и антибиотици.

Ако локалните лечения не са достатъчно силни, за да изчистят кожата ви, може да ви бъдат предписани перорални лекарства. Д-р Джоселин Ганделман казва, че антибиотиците и хормоналните терапии, като противозачатъчни, са най-често срещаните, които дерматолозите ще препоръчат. При тежки случаи д-р Ганделман казва, че изотретиноинът е много ефективен, но изисква внимателно наблюдение за всички негови тежки странични ефекти.

чело, акне,

Снимка: iStock

Можете също да отидете на дерматолог за химически пилинг. Д-р Цайхнер казва, че салициловият пилинг е най-често използваният за лечение на акне. „Като бета-хидрокси киселина, салициловата киселина помага за отстраняването на излишната мазнина и мъртвите клетки от повърхността на кожата, за да поддържа порите чисти и да лекува и предотвратява обриви“, обяснява той.

Преди да вземете каквото и да е решение за лечение, не забравяйте да попитате вашия дерматолог, за да видите коя опция е най-добра за вас.

Съставки против акне

Първо посегнете към продукти с точните съставки. Д-р Гаршик изброява бензоил пероксид, салицилова киселина, ретиноиди и сяра като изпитани и доказани, към които да се обърнете, ако се борите с акне. Бензоил пероксидът и сярата помагат за намаляване на бактериите, причиняващи акнето, докато салициловата киселина е особено добра, за да помогне да се отървете от натрупването на мъртви кожни клетки, да отпушите порите и да намалите излишното омазняване. Ретиноидите са чудесен вариант за човек, който се бори с упорито акне, тъй като помагат за предотвратяване и лечение на пъпки, като регулират обмяната на кожните клетки, за да предотвратят запушени пори.

кожа, козметика,

Снимка: iStock

За хората с кожа, склонна към акне, се препоръчват продукти, които са обозначени като „без мазнини“ и „некомедогенни“. Също така, ако имате мазна кожа, може да не се нуждаете от ежедневен овлажнител, но ако кожата ви стане суха след започване на лечение на акне, това би било причина да включите повече хидратация.

Най-важният съвет, който трябва да следвате, е никога да не пипате акнето или да се опитвате да стискате пъпките. Това може да причини дразнене, възпаление и белези.

Акне – какво показват различните видове за вашето здраве?

Съставката срещу акне и остаряване на кожата, която липсва в рутината ви

Азелаинова киселина – невъзпятият герой в борбата с акне

Рутина за третиране на акне

Според д-р Хадли Кинг, вероятно ще искате да балансирате съставките за борба с акнето с такива, които поддържат кожната бариера и успокояват всяко раздразнение. Рутините са персонализирани според вашите специфични проблеми с кожата, но тя казва, че ще искате да включите поне някои от следните стъпки:

► Нежен почистващ продукт

► Ретиноиден крем

► Точково лечение с бензоил пероксид, сяра или салицилова киселина

► Овлажнител

► Слънцезащитен крем всяка сутрин

Ексфолирането веднъж или два пъти седмично със салицилова киселина и правенето на седмична маска със сяра може да бъде от полза. Тъй като имате работа с много силни активни съставки, добре е да ги тествате върху малък участък от кожата си, преди да ги включите напълно в рутината. Също така е добре да знаете правилния ред на наслояването им.

акне, пъпки,

Снимка: Pixabay

Ретиноидите например може да бъдат деактивирани, когато се смесят със съставки като бензоил пероксид и слънчева светлина. Затова е най-добре да ги използвате през нощта, а пероксида през деня. Ако не сте използвали тези съставки преди, започнете с тях два пъти седмично и постепенно увеличавайте, докато кожата ви свикне.

Този текст е само с информативен характер и не замества консултацията с дерматолог!

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари