IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съставката срещу акне и остаряване на кожата, която липсва в рутината ви

17 септември 2022 10 30

Разберете защо е важно да я включите в ежедневието си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ниацинамидът звучи като химическо изобретение на някоя луксозна марка за красота, но все по-популярната съставка за грижа за кожата всъщност е просто форма на витамин В3. Ползите от нея обаче съвсем не са толкова обикновени. Те включват потенциално подобряване на всички видове кожни проблеми – от акне до хиперпигментация и признаци на стареене.

Можете да намерите ниацинамид в локален продукт и под формата на добавка, което ще ви накара да се чудите кое точно да изберете. Или пък вече сте грабнали продукт със съставката от рафта на любимия ви козметичен магазин без 100% сигурност за нейните потенциални предимства. Ако не сте съвсем сигурни какво представлява ниацинамидът или какво прави във вашия овлажнител, не сте сами. Затова ние ще ви запознаем с популярната съставка, която крие много повече ползи, отколкото си мислите.

Какво е ниацинамид?

Ниацинамидът, който също се нарича никотинамид, е форма на витамин В3 (ниацин), намиращ се в добавки, продукти за грижа за кожата и храна. Витамин В3 е антиоксидант, който е важен за възстановяването на клетките. Намира се в различни хранителни източници, включително птиче месо, бобови растения и яйца.

Ниацинамидът е съединение на витамин В3. Често се рекламира, че помага при акне, розацеля, проблеми с пигментацията или бръчки. Учените казват, че съставката може да бъде ефективна в продуктите за грижа за кожата, защото е предшественик на два изключително важни коензима във вашите клетки – никотинамид аденин динуклеотид и никотинамид аденин динуклеотид фосфат. И двете молекули са централни за химичните реакции, от които клетките се нуждаят, за да поправят щетите, да се възпроизвеждат и да функционират нормално. Много от тези основни реакции изобщо не могат да възникнат без никотинамид аденин динуклеотид, който клетките ви не могат да произвеждат без ниацинамид.

ниацинамид istock

Снимка: iStock

Като осигурявате на тялото си ниацинамид, теорията е, че му позволявате да произвежда повече никотинамид аденин динуклеотид. Той, от своя страна, подхранва клетките и им помага да се размножават, като също така позволява на тялото да не абсорбира и неутрализира повече свободни радикали.

С други думи, способността потенциално да помогнете на тялото да си създаде повече никотинамид аденин динуклеотид и следователно да поправи щетите се смята за основната полза от ниацинамида в грижата за кожата. Има също доказателства, че локалното използване на съставката може да увеличи производството на серамиди – липиди, които помагат за поддържането на защитната бариера. Това може да допринесе за борбата с бръчките, фините линии и подобряване на кожната бариера.

Какво прави за кожата?

Ако ниацинамидът участва в повечето важни клетъчни функции, тогава няма нищо, което да не може да излекува, нали? Е, не. Ако всеки клетъчен процес в телата ни можеше да се усъвършенства с витаминни добавки, нямаше да имаме нужда от антибиотици или лъчева терапия. Въпреки това, оралното и локалното приемане на ниацинамид може да има някои реални ползи за здравето на кожата.

1. Предотвратяване рак на кожата

Ако попитате дерматолог какво прави ниацинамидът най-добре, най-вероятно първото, което ще ви каже, е „превенция на рак на кожата“.

В проучване от 2015 г. изследователите дават на 386 пациенти 500 mg перорален ниацинамид или плацебо два пъти дневно в продължение на цяла година. Всички участници са имали поне два немеланомни рака на кожата през предходните пет години и следователно са били изложени на висок риск от развитие на друг рак на кожата. Резултатите показват, че по време на проучването е имало 23% по-малко нови случаи на рак на кожата в групата, която е получила ниацинамид (336 случая на рак) в сравнение с тези, които са получили плацебо (463 случая на рак).

рак на

Снимка: iStock

Това обаче не означава, че две капсули ниацинамид на ден ще предотвратят рака на кожата завинаги. Проучването се фокусира върху хора, които преди са имали заболяването, а не върху широката общественост. И това не ни казва нищо относно използването на ниацинамид за предотвратяване на меланомен рак на кожата. Но ако сте имали множество немеланомни ракови заболявания на кожата, трябва да попитате вашия дерматолог за перорален ниацинамид.

2. Акне, розацея и други възпалителни състояния

Противовъзпалителните свойства на ниацинамида го правят привлекателно средство за лечение на кожни заболявания като акне. Разбира се, ефективният режим за борба с акнето е уникален за всеки човек, така че вероятно е най-добре да посетите дерматолог, с когото да обсъдите следващите си стъпки. Все пак, проучване показва, че локален продукт с 4% ниацинамид значително подобрява умереното акне, когато се прилага два пъти дневно в продължение на осем седмици.

Друго изследване показва, че локалният 2% ниацинамид може също да потисне производството на излишно масло, което може да бъде от полза за някои хора, страдащи от акне. Съставката е сравнително недразнеща в сравнение с други за акне като ретиноид или салицилова киселина, което го прави особено привлекателен за хора със суха или чувствителна кожа.

пъпки, акне,

Снимка: iStock

В допълнение към препаратите за локално приложение, пероралните добавки с ниацинамид са показали, че намаляват възпалението, свързано с лека до умерена розацея и акне. Дерматолозите обаче казват, че тежките случаи на акне обикновено изискват по-силни лекарства като лечение с ретиноиди или системни стероиди в случай на акне.

Има също доказателства, че ниацинамидът за локално приложение може да помогне за възстановяването на функцията на роговия слой – защитният външен слой на кожата, което допринася за неговите противовъзпалителни ефекти.

3. Проблеми с пигментацията, бръчки и фини линии

Има много малко клинични проучвания за ефектите на ниацинамида върху фините линии и бръчките, така че доказателствата, които има за ефектите срещу стареенето, са оскъдни. Но има няколко изследвания, които показват, че съставката все пак може да се използва против хиперпигментацията, фините линии и бръчките. Тя намалява преноса на клетки, които причиняват пигментацията, наречени меланоцити. Също така може да намали увреждането от слънцето и тъмните петна поради способността да намалява производството на меланин.

пигментация istock

Снимка: iStock

Друго проучване установява, че локалното лечение с 4% ниацинамид е ефективно за лечение на мелазма в продължение на осем седмици. 44% от изследваните са забелязали подобрение във визията си.

С кои съставки може да го смесите?

Въпреки големите си ползи, ниацинамидът по-често се използва в комбинация, а не за самостоятелна употреба. Въз основа на наличните доказателства, добре проучени опции като ретиноиди с рецепта (и слънцезащитен крем!) или други антиоксиданти, като витамин С, вероятно ще направят повече за вас от ниацинамида, ако хиперпигментацията, фините линии или бръчките са основните ви грижи. Но ако кожата ви е твърде чувствителна, за да се справи с тези други опции, или просто търсите по-нежно лечение по някаква причина, ниацинамидът може да бъде полезна алтернатива.

грижа за

Снимка: iStock

Например продуктите за защита на кожната бариера, които съдържат ниацинамид, може да компенсират сухотата и дразненето, причинени от други продукти с ретинол. Ниацинамидът действа по подобен начин със салициловата киселина, която също може да изсуши кожата ви. И въпреки че е безопасно да се комбинира ниацинамид с витамин С, комбинацията може да доведе до дразнене при някои хора.

Как да използвате ниацинамид?

Добавянето на локален ниацинамид към вашата рутинна грижа за кожата е лесно и с нисък риск. Купете продукт, който го съдържа, като например хидратираща маска за лице, и нанесете според указанията. Някои хора изпитват леко дразнене, което вероятно ще изчезне при многократна употреба. Ако не стане или имате някакви въпроси относно това какви странични ефекти изпитвате, определено се консултирайте с вашия дерматолог, за да сте сигурни, че няма да получите нещо по-сериозно.

Използвайте ниацинамид за грижа за кожата всеки ден, особено в дневен овлажнител. Повечето големи проучвания, които цитирахме тук, използват препарати за локално приложение, съдържащи 2-10% ниацинамид, така че потърсете продукт в този диапазон, ако можете. Дерматолозите предлагат продукт с 5% съдържание на съставката, за да видите подобрение против стареене или хиперпигментация.

маска за

Снимка: iStock

Някои дерматолози смятат, че локалният ниацинамид като цяло е по-ефективен. За грижата за кожата, локалното приложение има по-директен ефект върху външния вид на кожата и е по-безопасно от пероралните добавки.

Ако решите да приемате перорална добавка с ниацинамид, защото сте изложени на висок риск от някои видове рак на кожата или имате дефицит на витамин B3, трябва да ограничите дозата си до 35 mg дневно. Превишаването на това може да доведе до чернодробна токсичност – симптомите включват зачервяване на кожата и/или изтръпване, гадене и повръщане.

Като цяло, вие сте в безопасност с локален ниацинамид, без значение какъв тип кожа имате. Въпреки това, хората с алергични тенденции могат да изпитат реакция на зачервяване поради освобождаването на хистамин. И парене, зачервяване, дразнене на кожата и сърбеж са кожни реакции, които понякога се появяват при локално приложение. Това може да се случи, когато нанасяте около чувствителни зони, като очите, но отново кожата ви трябва да изгради толерантност към употребата на ниацинамид с течение на времето.

маска за

Снимка: iStock

Можете да употребявате ниацинамид в рутинната си грижа за кожата в дългосрочен план, особено ако го използвате за проблеми против стареенето. Проучванията показват, че след 12 седмици има подобрение на фините линии, бръчките, еластичността на кожата и тена на кожата. Други проучвания показват, че 5% концентрация на ниацинамид благоприятства хиперпигментацията след потенциално само четири седмици.

Имайте предвид, че докато локалният ниацинамид и пероралният ниацинамид под 35 mg е малко вероятно да ви навреди, това не е чудодейно лекарство. Ако мислите, че ниацинамидът е решението на всичките ви проблеми, може да сте силно разочаровани. Уверете се, че имате правилната диагноза, преди да се опитате да измислите план за лечение.

масло за

Снимка: iStock

Дерматолог може да ви помогне да решите дали си струва да опитате ниацинамид или има друга опция, която може да е по-добра за вас и вашата кожа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари