IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексфолиране на чувствителна кожа - мисията възможна

11 август 2022 10 30

Трябва ви една ключова съставка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В азбуката на химическите ексфолианти манделовата киселина е буквата, която обикновено се забравя. Това обаче започва да се променя, тъй като по-чувствителните типове кожа откриват, че съставката предлага подобни предимства като други алфа хидрокси киселини, като гликолова и млечна, но без потенциалното дразнене. 

Тъй като нейният молекулен размер е по-щадящ за кожата, манделовата киселина е чудесен вариант за хората с чувствителна кожа. Именно затова дерматолозите започват все повече да я харесват, като посочват нейните ползи, кой трябва да я използва и как да включите съставката в рутинната си грижа за кожата. 

Какво е манделова киселина?

Тази алфа хидрокси киселина се извлича от горчиви бадеми и се използва в грижата за кожата като химически ексфолиант. Може нежно да ексфолира кожата, като разтваря връзките между мъртвата суха кожа на повърхността и по-здравата, свежа кожа отдолу. Също така има антибактериални свойства, които могат да намалят бактериалните нива на кожата. 

ексфолиране istock

Снимка: iStock

Поради двойната си функция, манделовата, или още бадемова, киселина има цял списък с ползи за кожата. Тя може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, да отпуши порите, да предпази от акне и да предотврати хиперпигментацията. При редовна употреба създава по-ярък, по-ясен и по-равномерен тен. 

По-големият молекулен размер на киселината означава, че тя прониква в кожата по-бавно, така че предлага по-нежно ексфолиране. 

Кой може да използва киселината?

Меката природа на бадемовата киселина я прави добър избор за чувствителни типове кожа, които намират други химически ексфолианти, като гликолова и салицилова киселина, за твърде агресивни. Тя също така се препоръчва за предразположена към акне кожа, но може да се използва като нежен ексфолиант в рутината на всеки. Често се предлага на хора с розацея и хиперпигментация заради изсветляващите си свойства. 

Какви са страничните ефекти?

Подобно на употребата на други алфа хидрокси киселини, потенциалните ефекти на бадемовата киселина включват подуване, зачервяване и сърбеж. Тъй като съставката наистина прави кожата по-чувствителна към UV/UVA лъчи, важно е да носите слънцезащитен крем, когато използвате продукти с нейно съдържание. 

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Ако се съмнявате относно реакцията на кожата, направете тест преди употреба. Нанесете малко количество върху малка част от кожата, например лакътя, за да видите дали ще понесете добре съставката. 

Как да използвате киселината?

Започнете бавно, за да предотвратите всякакви рискове от раздразнение. В началото я използвайте веднъж или два пъти седмично в продължение на няколко седмици, след това през ден, а накрая може да стигнете до всекидневна употреба. 

Тъй като бадемовата киселина може да причини чувствителност към светлина, козметици и естетици препоръчват тя да се включи в нощната рутина за грижа за кожата. Може да я използвате под формата на ежедневен почистващ препарат, серум за лице или химически пилигн веднъж или два пъти седмично. 

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

И накрая, важно е да сте наясно с другите активни съставки, които в момента използвате, преди да добавите нещо ново, като бадемова киселина. Избягвайте комбинацията й с други активни съставки и ексфолианти, като ретинол, бета хидрокси киселини и друга алфа хидрокси киселни. Прекаляването може да доведе до прекомерно ексфолиране, чувствителност, дразнене и зачервяване. 

Хидратацията е от изключително значение, когато използвате ексфолианти, за да предотвратите всяаквки странични ефекти. Подгответе кожата с нежен почистващ препарат, след което нанесете серум с бадемова киселина. Следващата стъпка е нанасяне на хидратиращ серум и/или овлажнител. За финал, разбира се, слънцезащитен крем

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари