IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексфолиране: 5 домашни средства при мъртва кожа

5 август 2022 12 30

Ето как да я премахнете по-лесно

IStockphoto

IStockphoto

Ексфолиране – колко често да го правим? Сигурно си задавате този въпрос, но трябва да знаете, че то е необходимо, независимо от типа кожа. Чрез него периодично премахваме мъртвата кожа и отпушваме порите. А това намалява появата на черни и бели точки, както и акне. Освен това насърчава хидратацията.

Много жени смятат, че редовното почистване, овлажняване и подхранване на кожата е достатъчно като рутинна грижа. Но за да е по-здрава и хубава, им трябва и ексфолиране. То е последната стъпка, с която лицето е по-свежо, гладко и хубаво.

Ексфолиране – какво представлява?

Кожата на човек постоянно се регенерира. Клетките на най-горния ѝ слой умират и на тяхно място растат нови – образувани в дермата. Но с остаряването този естествен процес се забавя. Намалеят ли регенеративните сили, трябва редовно ексфолиране. Иначе текстурата и здравината на кожата се нарушават постепенно.

При премахването на мъртвите клетки, които понякога се трупат и водят до кожни проблеми, може да се ползват както химически, така и физически средства. При първото много важни са продуктите, съдържащи ензими. Те действат благоприятно при по-лесното падане на мъртвите клетки от кожата чрез тяхното химическо действие. Докато при другите трябват ексфолианти, както и някои пособия за лице и тяло.

ексфолиране, мъртва

IStock

Независимо кой процес на ексфолиране изберете, резултатът ще е по-млада и хубава кожа.

Има много маски, с които ще се отървете от мъртвата кожа по лицето и тялото. Но ако нямате възможност да си купите, първо пробвайте с нещо, което ще откриете в шкафа у дома.

Предлагаме ви 5 домашни средства за отстраняване на мъртвите клетки:

1. Кафява захар

кафява захар,

IStock

Необходими продукти:

- 1 супена лъжица кафява захар;
- 1 чаена лъжичка бадемово или кокосово масло.

Смесете маслото със захарта. Нанесете това върху кожата, която предварително сте почистили от грим и замърсявания. Търкайте с кръгови движения за няколко минути. Оставете да подейства още около 5, след което изплакнете с хладка вода. Въпросният ексфолиант става и за цяло тяло, само увеличете количеството на съставките.

Може да ексфолирате така до два пъти седмично.

Суровата захар работи най-добре за ексфолиране на мъртвата кожа на лицето и тялото. Нейната текстура е по-груба и може да премахне мъртвите кожни клетки с триенето. Измиващото действие също подобрява кръвообращението и прави кожата по-мека и еластична.

2. Сода за хляб

маска за

IStock

Необходими продукти:

- 1 супена лъжица сода бикарбонат;
- 1 капсула витамин Е;
- малко вода.

Първо отворете капсулата с витамин Е и изсипете нейното съдържание към содата. После капнете малко вода и разбъркайте. С пастата намажете лицето и търкайте с кръгови движения за около 2-3 минути. После изплакнете с хладка вода.

Може да ползвате сместа при мъртва кожа веднъж седмично.

Защо това ексфолиране работи? Просто гранулите на содата са фини и лесно премахват сухата кожа от лицето. Те притежават алкалност, която насърчава по-лесното излющване. Содата за хляб също възстановява pH баланса на кожата ви. Става и за ексфолиране на мъртвата кожа от устните, стига по тях да няма рани.

3. Захар и мед

мед Pixabay

Pixabay

Необходими продукти:

- 1 супена лъжица захар;
- 1 чаена лъжичка суров мед.

Двете съставки се смесват и с тях се натрива кожата на лицето. След това се изплаква с хладка вода. Може да се повтори още веднъж за седмицата.

Както кафявата, така и бялата захар, стават за ексфолиране. А в комбинация с мед, овлажняват в дълбочина. Също така се борят с увреждането от оксидативния стрес. Стават и за тяло, но трябва да смесите повече.

4. Ябълков оцет

ябълков оцет,

IStock

Необходими продукти:

- 1 чаена лъжичка ябълков оцет;
- 1 чаена чаша вода;
- памучен тампон.

Това не е абразивен ексфолиант, но също действа чудесно на мъртвата кожа. Разредете оцета с малко вода и нанесете върху лицето с помощта на памук. Оставете да подейства за около 10-15 минути. След това измийте с хладка вода. Може в сместа да накиснете и краката за около 10-12 минути. След това да минете петите с четка.

Действието може да повторите още веднъж за седмицата.

5. Четка за зъби

Сигурно сте виждали по списания, че жените ползват готови скрабове за устни, но ги нанасят с четка. Е, не е нужно да имате специална за ексфолиране. Просто вземете най-евтината четка за зъби, за предпочитане е да не е с много меки косъмчета. С нея може да поставите балсам за устни или пък кокосово масло (със или без захар).

Внимателното втриване на продукта с четката ще отстрани постепенно мъртвата кожа по устните. Ползвайте отново кръгови движения. После изплакнете и почистете от люспите.

Този вид ексфолиращо четкане може да правите до два пъти седмично.

Това средство е най-лесно за отстраняване на мъртвите клетки. Балсамът омекотява, докато косъмчетата на четката за зъби могат да помогнат за изглаждането на устните.

6. Скраб със зехтин

Необходими продукти:

- 2-3 по-малки костилки от маслини;
- 2 супени лъжици зехтин.

Ако можете да смелите костилките, го направете и добавете към тях зехтина. В противен случай просто намажете лицето или тялото със зехтин, след което поставете костилките в ръката си и натрийте внимателно конкретно място от кожата. Просто леко притискайте.

Този скраб също е ефикасен. Докато смлените костилки стават за ексфолиране, зехтинът ще я подхранва. Той съдържа мастни киселини и основни хранителни вещества.

Бонус – за какво да внимавате?

Какъвто и продукт да изберете, не натискайте твърде силно, а бъдете по-нежни с ръцете. Иначе рискувате да лишите кожата от ценни естествени масла и пептиди. Ако един път ексфолирате, изчакайте поне няколко дни, за да пробвате отново. Иначе може да насърчите дехидратацията в клетките.

Сухата кожа и зрялата такава имат нужда от ексфолиране не повече от два пъти седмично. И използваните продукти трябва да са овлажняващи. Най-добре е да се ориентирате към скраб на маслена основа.

Мазната и смесена кожа се третира с ексфолиант до три пъти седмично, но не повече от това. А за нормалната важи правилото – до два пъти седмично или при необходимост.

Освен кръгови движения, може да ползвате и/или такива нагоре, с което ще поддържате вашата кожа по-стегната.

Този материал има информативен характер. Той не замества консултацията ви със специалист.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари