IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 домашни средства срещу сухата кожа на ръцете

31 януари 2019 12 40

Носете ръкавици през този сезон

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Зачервени от вятъра бузи, напукани устни, сухи и сърбящи ръце. Това причиняват метеорологичните условия през зимата на кожата. Дори и да ползваме подходящата козметика, има моменти, в които забравяме за грижата.

Дерматолози съветват да си носим крем за ръце в чантата, за да се мажем по всяко време. Причината е, че през зимата често забравяме да омекотим кожата, не носим ръкавици и тя загрубява заради студа.

Освен множество мазила, които се предлагат във всеки магазин за козметика, кожата на ръцете може да бъде подхранена и защитена през зимата чрез някои домашни средства. Те са използвани от нашите баби, които не са разполагали с голямо разнообразие на продукти за грижа за кожата.

Ето 5 неща, които може да пробвате:

1. Зехтин

Овлажняването на кожата в студа е от особено значение за нейната здравина. Когато ръцете не се мажат редовно с крем, рязката смяна на топло със студено и вятърът изсушават кожата на ръцете. Зехтинът е известен с високото си съдържание на антиоксиданти. В него има важни мастни киселини, които са ефикасно средство при сухота. Те задържат влагата в клетките и омекотяват кожата.

2. Мед

Той е натурален продукт, който има и антимикробни свойства. Освен че се използва в кухнята, той влиза в състава на различни кремове за ръце. Намазана с малко мед, сухата кожа на ръцете се подобрява. Той я прочиства от токсините и намалява риска от възпаление, което пък причинява неприятен сърбеж и дори болка.

3. Овесени ядки

Всички знаем, че те са идеалната закуска. Може би някои ще се учудят, но овесените ядки могат да се използват и като ексфолиант. Натриването на ръцете с тях премахва мъртвите клетки по кожата на ръцете, омекотява и предотвратява изсушаване. Овесът е пълен с протеин, който заздравява кожата.

4. Кисело мляко

През лятото кожата се маже с него при изгаряния. Но продуктът е много полезен и през зимата. В киселото мляко има млечна киселина, която регенерира кожата. Може да намажете ръцете си с него преди лягане, като постоите малко и ги измиете в хладка вода. След това да омекотите кожата с подходящ крем.

5. Лимонов сок

Вярвате или не, той ще направи кожата на ръцете ви като тази на бебешко дупе. В лимона има калий, който заздравява сухата и възпалена кожа на ръцете заради студа. Цитрусът съдържа много витамини, които се грижат за здравето на кожата като цяло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари