IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за суха кожа: Ексфолиране без болка

4 юни 2022 15 00

Звучи парадоксално, но ексфолирането е добро и за сухата кожа

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може да си мислите, че ексфолирането на суха кожа звучи парадоксално, но всъщност не е така.

Ексфолирането на вече изсъхнал тен изглежда така, сякаш просто би довело до повече сухота и следователно до много дразнене, но ние сме тук, за да изясним истините за грижата за кожата. Разбира се, на помощ идват няколко експерти, които ще обяснят защо не трябва да пропускате ексфолиацията, дори ако имате суха кожа.

Противно на това, което винаги са ни казвали, ексфолирането на суха кожа е от съществено значение за поддържането на хидратацията и здравето, защото мъртвите кожни клетки трябва да бъдат премахнати мигновено.

Какво е ексфолиране?

Ексфолирането е премахването на най-външния слой на кожата, който се състои от мъртви кожни клетки. То увеличава скоростта на процеса на регенерация на кожата, за да подобри тонуса и текстурата.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Премахването на тези мъртви кожни клетки може да помогне за подобряване на редица кожни проблеми, включително запушени пори, хиперпигментация, фини линии и бръчки. Редовното ексфолиране може също така да позволи на останалите ви продукти за грижа за кожата, като серуми и овлажнители, да проникнат по-добре.

Защо да ексфолирате лицето?

„Тези люспи пречат на овлажнителите да хидратират сухата кожа, така че е задължително да се отървете от тях, за да позволите на продуктите да работят“, казва дерматологът д-р Нийл Шулц пред InStyle.

Но това не е всичко. През лятото, когато има тенденция кожата да е по-мазна, ексфолирането може да бъде полезно за предотвратяване на пъпки. „Редовното ексфолиране през летните месеци може да помогне за изчистването на тези запушени пори и да предотврати появата на акне“, обяснява д-р Нусбаум. Все пак е важно да знаете, че не трябва да ексфолирате толкова често през лятото, колкото сте го правили през зимата.

ексфолиант за

Снимка: iStock

Добре е да знаете и как да ексфолирате. Първо, никога не трябва да се опитвате да се отървете от всички люспи наведнъж. Д-р Шулц препоръчва да работите върху това в продължение на една седмица. И друго важно и леко шокиращо нещо е, че химическите ексфолианти са по-добрият избор за намаляване на вероятността от дразнене.

Защо да използвате химически ексфолиант?

Химическото ексфолиране дава много по-добри, последователни и предвидими резултати от всяка форма на физическо ексфолиране. Резултатът от физическото ексфолиране зависи от три променливи, които никога не са едни и същи – колко натиск или колко силно търкате; колко дълго третирате дадена област; физическата ексфолираща среда.

Има много различни видове киселини, които се използват за отстраняване на мъртвите клетки на кожата, но д-р Шулц казва, че гликоловата е най-добрият избор. Тя отървава кожата от люспите, като същевременно изглажда повърхността на кожата ви, разкривайки по-ярък и равномерен тен. Също така може да накара порите ви да изглеждат по-малки.

ексфолиране istock

Снимка: iStock

„Гликоловият ексфолиант разкрива вашата нормална, гладка, равномерна кожа, която е скрита от увредените и/или мъртви клетки, които не са премахнати, защото „лепилото“, което ги държи, не се е разтворило. Така кожата става суха, уморена и на петна“, казва д-р Шулц.

Когато избирате гликол, дерматологът настоява той да бъде „балансиран, буфериран и коригиран с pH“, тъй като това е по-щадящият вариант. Концентрацията в продукта трябва да попада между 8 и 15% в зависимост от това коя част на тялото ексфолирате.

Повечето химически ексфолианти се предлагат в течна форма или се вливат в кръгла, лесна за плъзгане четка.

Как да използвате химически ексфолиант?

Д-р Шулц предлага ексфолиране само веднъж на ден и с леко триене. Прекаляването може да предизвика дразнене и повече проблеми, отколкото решения. Започнете с лека сила, използвайте малко количество и не повече от веднъж на ден.

За да сте сигурни, че не прекалявате, започнете с ексфолиране веднъж или два пъти седмично и постепенно увеличавайте честотата в зависимост от продукта, който използвате или типа на кожата си. Прекомерното ексфолиране може да доведе до зачервяване, възпаление, сухота и разкъсване.

маска за

Снимка: iStock

Накрая, продължете с овлажнител, тъй като кожата ви вече е по-умела в задържането на хидратация. Изберете овлажнител с хиалуронова киселина или други омекотяващи съставки, които помагат за запечатването на влагата. Ако ексфолирате сутрин, д-р Нусбаум отбелязва, че е важно след това да нанесете овлажнител и слънцезащитен крем.

А какво става с физическите ексфолианти?

Ако предпочитате физически ексфолианти, като скраб и други средства, използвайте нежна формула, която не е твърде абразивна.

Механичното ексфолиране обикновено включва физическо премахване на мъртвите кожни клетки чрез микродермабразио, ексфолианти с микромъниста и други абразивни материали. Въпреки това, д-р Нусбаум не препоръчва големи гранули с неправилна форма или ексфолианти с мъниста, тъй като те може да са твърде абразивни и да доведат до микроразкъсвания на кожата.

скраб за

Снимка: iStock

Вместо това, опитайте физически ексфолианти, които съдържат зърна от жожоба вместо натрошени черупки от ядки или семена. Като се има предвид това, търкайте с повишено внимание, особено ако имате възпалителни кожни заболявания като псориазис, розацея или акне.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари