IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да ексфолирате отделните части на тялото?

18 април 2020 12 00

За лицето трябва поне 2 пъти седмично

IStockphoto

Ексфолирането е важна част от грижата за кожата, а по време на изолация – повече от необходимо, защото тя става по-суха и груба от по-честото миене със сапун. Чрез него може да премахнем мъртвите клетки, да насърчим растежа на нови и да подобрим кръвообращението. Но колко често да го правим?

Повечето от нас ексфолират най-вече лицето си през този сезон, но други части от тялото също имат нужда. Например устните, скалпът, краката и стъпалата, като всяка изисква различен подход.

Епидермисът има нужда от ексфолиране, за да се обновява. По този начин мъртвите клетки и замърсяванията падат по-лесно. Но самият продукт, който се ползва, трябва да е съобразен с вида на кожата и начина, по който тя реагира на някои фактори като прекомерно миене, вятър, студ и други.

Как да ексфолирате отделните части на тялото?

коса

iStock

Скалп

Както премахвате мъртвата кожа по краката или петите, по същия начин трябва да помислите и за люспите, мазнините и замърсяванията по скалпа, кожата на главата. Трябва да го правите поне веднъж седмично.

Ако ползвате продукт за ексфолиране, ще подобрите кръвообращението и ще насърчите растежа на косъма.

ексфолиране, скраб

iStock

Лице

Подберете ексфолиант според вашия тип кожа – мазна, суха или смесена. В случай, че кожата на лицето ви е по-чувствителна, се поинтересувайте за подходяща медицинска козметика.

За суха кожа, например, може да изберете скраб на основата на крем, докато за мазната ще ви трябва гел. При чувствителна кожа потърсете ексфолиант, който не съдържа микрочастици.

Хубаво е лицето да се ексфолира поне два пъти седмично. Ако кожата ви е смесена, може да си направите скраб у дома – с утайка от кафе и кокосово масло. Така ще премахнете лесно мъртвите клетки, ще омекотите и хидратирате кожата.

напукани устни

iStock

Устни

Те са по-сухи в момента, защото много от нас забравят да пият достатъчно течности или ги ближат от нерви.

Ексфолирането на устните трябва да става веднъж седмично. Чрез него ще насърчите притока на кръв към тях и ще подобрите цвета им. Не трябва да натискате, за да не разраните допълнително деликатната кожа.

Може да използвате естествени съставки като захар и зехтин, за да си приготвите домашен скраб. Те ще ексфолират и овлажнят кожата.

ексфолиране, четки

Pexels

Тяло

Много хора ексфолират кожата на тялото в края на лятото, след като се завърнат от морето. Тогава тя е по-суха и има нужда от двойна хидратация. Но ексфолирането трябва да се прави и през пролетта – с продукти, които имат освежаващо действие.

Все пак може да се каже, че кожата на тялото изхвърля по-лесно мъртвите клетки в сравнение с тази на лицето. Ето защо използването само на сапун с ексфолиращи частици понякога е напълно достатъчно. Друг вариант е да ползвате по-абразивна гъба, с която да триете тялото поне веднъж на седмица.

Може да ползвате смляно кафе, захар или малко сода за хляб, за да си направите домашен скраб за коленете или лактите, които са по-сухи и изискват повече внимание.

ексфолиране, ръце

Pexels

Крака

Това, че все още не ги показвате, не означава, че не трябва да ги ексфолирате редовно. След като си вземете душ, може да намажете кожата на краката с ексфолиращ гел или с помощта на специален сапун и гъба, да свалите мъртвите клетки.

Наблегнете на стъпалата, където мъртвата кожа се натрупва и може да ви причини образуването на мазоли. Пробвайте със смес от кокосово масло и морска сол. Тук вече може да натискате по-силно, за да има по-добър ефект.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари