IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предпазим кожата на ръцете си при постоянното миене?

10 април 2020 16 30

Заради COVID-19 трябва да спазваме строга лична хигиена

Снимка: Pexels

Още след като стана ясно, че коронавирусът настъпва към света, от Световната здравна организация посъветваха всички да спазваме строга лична хигиена и често да мием ръцете си. Според експертите, това е най-доброто оръжие срещу COVID-19, както и спазването на социална дистанция.

Това постоянно миене обаче влияе зле на кожата на ръцете и тя започва да се изсушава и да се появява зачервяване. Затова трябва да се погрижим добре за нея и да спазваме няколко съвета на дерматолози, за да избегнем подобни проблеми.

Ето няколко препоръки как да предпазим кожата на ръцете си:

1. Мийте се с хладка вода

Д-р Даниела Крушински съветва да миете ръцете си за поне 20 секунди със сапун. Популярно започна да става и свързването на този период с различни песни. Най-известната от тях е „Честит рожден ден“, която трябва да изпеете два пъти преди да изплакнете ръцете си.

миене на

Снимка: Pixabay

Експертът посочва, че е добре да се миете с хладка вода. Не използвайте гореща вода, защото тя ще измие всякакви естествени масла от ръцете ви, което ще предизвика изсушаване и зачервяване на кожата.

2. Хидратиращ сапун

Тъй като много сапуни могат да изтъркат кожата и да причинят напукване, д-р Люси Ху препоръчва да миете ръцете си с хидратиращ сапун. „Изберете такъв, който е с кремообразна консистенция или такъв, който съдържа глицерин и ланолин“, казва тя пред „Healthline“.

Рене Роугъл, която е експерт по грижа за кожата, предлага да забравите за обикновените сапуни за ръце. Тя споделя, че те имат високо pH, което ще причини сухота на кожата. Вместо това може да използвате течните сапуни, които са по-щадящи и хидратиращи.

миене на

Снимка: iStock

Д-р Ху добавя, че няма голямо значение какво използвате, но трябва да бъдете нежни, когато миете ръцете си. „Не бързайте да излезете от банята, а преминете през всички етапи на хигиена бавно и спокойно“, казва тя пред „Healthline“.

3. Използвайте кремове

Често след измиване водата не се задържа по кожата ни и това предизвиква изсушаване. „Причината е, че водата е като магнит и привлича още вода дори и от най-долните слоеве на кожата. След това тя се изпарява във въздуха и резултатът е суха и напукана кожа“, казва Роугъл.

Тя съветва след като се измием, веднага да нанесем хидратиращ крем за ръце. Не е нужно да е много, а колкото да покрие ръцете ви. Нейни колеги предлагат да се използват кремове или мехлеми, а не лосиони, защото те имат твърде много водно съдържание, което не блокира изпаряването на водата.

Д-р Даниела Крушински добавя, че е добре да използвате кремове след всяко миене, преди лягане и когато почувствате сухота.

4. Носете ръкавици

Освен че може да нанесете крема след миене, той може да се използва и по друг начин. Експерти съветват да накиснете ръцете във вода за 5 минути, след което да сложите крем и да носите ръкавици за 1-2 часа.

Според учените, това ще осигури нужната бариера и ще накара крема да попие на точните места. „Подобно на маската за лице, ръкавиците ще поддържат ръцете ви овлажнени в продължение на няколко часа, позволявайки на кожата да получи необходимите съставки“, казва д-р Хю.

5. Използвайте балсам за тяло

Ако страдате от състояния на кожата като екзема или псориазис и установите, че кожата ви става все по-суха, груба или напукана поради честото миене, заложете на балсам за тяло, който съдържа вазелин. Нанесете го директно върху частите, които са най-засегнати и го оставете да попие.

„Това едновременно ще успокои зоната и ще я предпази от последващи щети. Особено важно е за хората, които постоянно са навън и кожата им е изложена на различни външни фактори“, съветва д-р Хю.

крем за

Снимка: Pixabay

Ако видите, че имате дълбоки цепнатини, които често се появяват отстрани на пръстите, помислете за течен лейкопласт. Той е чудесно решение за бързото заздравяване на рани.

6. Заместете сапуна с антибактериален гел

Ако на кожата ви вече ѝ е омръзнало да я миете, може да използвате антибактериални гелове, с които да замените сапуните. Така ще дадете време на кожата ви да се възстанови. Не използвайте геловете преди ядене, след като сте ходили до тоалетна или когато се прибирате от работа. Тогава задължително измийте ръцете със сапун.

7. Не избърсвайте ръцете си

Когато се измиете, не трябва веднага да забърсвате ръцете си, а леко попийте водата. Това предотвратява изсушаването на кожата ви. Ако живеете с повече хора, е добре всеки от вас да има различна кърпа, която да сменя на всеки 3 дни. Най-добри в това отношение са хавлиените кърпи.

За да предотвратите разпространението на COVID-19, спазвайте лична хигиена и социална дистанция. Не излизайте навън без причина и останете #ОтговорниВкъщи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари