IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Прекалявате ли с ексфолирането?

26 ноември 2021 12 30

Ето как да разберете къде грешите и как да поправите нещата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ексфолирането е съществена част от всяка рутина за грижа за кожата, без значение какъв е вашият тип кожа. Въпреки това, има тънка граница между вредното и полезното. Ако сте човек, който веднага мисли за ексфолиране при вида на пъпки или матова кожа, може да сте подложили кожата си на прекомерно изсушаване.

Прекомерното ексфолиране на кожата се случва и на най-добрите от нас. Поради повишената чувствителност и раздразнения, може да е доста неприятно да се справяте с този проблем. За щастие е възможно да върнете тена си в правилната посока с няколко промени в рутината. Експерти по грижа за кожата разкриват как да третираме прекаленото ексфолиране или да го предотвратим напълно.

Какви са признаците на прекомерното ексфолиране?

Един от най-честите ефекти от прекомерно ексфолирана кожа е раздразнителност и чувствителност. Според д-р Робърт Фини, веднага ще усетите как кожата ви гори или щипе при нанасянето на лосион или крем. Тейлър Уордън казва, че други признаци на прекомерното ексфолиране са сухота, зачервяване, парене, лющене, обрив и дори поява на пъпки.

Как да се погрижите за проблема?

Първата стъпка към грижата за прекалено ексфолираната кожа е да спрете да използвате потенциално дразнещи активни съставки като ретиноиди, витамин С и хидрокси киселини. Хубаво е да си починете и от ексфолирането като цяло. Д-р Фини съветва да спрете и с използването на микрозърнести продукти или такива, които съдържат алфа- и бета-хидрокси киселини.

ексфолиант за

Снимка: iStock

Вместо това преминете към нежни, овлажняващи формули, които са със съставки като серамиди, ниацинамид, глицерин, хиалуронова киселина, масло от жожоба и алое вера. „Използвайте нежно почистващо средство, плътен овлажняващ крем, слънцезащитен крем или просто изплакнете лицето си с вода“, казва д-р Фини. Необходими са ви неща, които са противовъзпалителни, хидратиращи или които помагат за възстановяване на кожната бариера.

Най-доброто нещо, което можете да направите за кожата си, докато я третирате от прекомерно ексфолиране, е да намалите всякакви продължителни рутинни действия и да се придържате към основните неща – почистване, овлажняване и защита от слънцето. Според Уордън, по-малкото продукти са от изключителна важност за заздравяването на кожата.

Как да предотвратите прекомерното ексфолиране?

Най-добрият метод за защита срещу прекомерното ексфолиране е да започнете бавно и да слушате кожата си. „Не всеки се вписва в класическите типове кожа, така че изберете ексфолиант, който отговаря на вашите кожни проблеми“, казва д-р Фини. Ако имате склонна към акне или мазна кожа, той препоръчва да изберете ексфолиант със салицилова киселина. Сухите типове кожа биха се възползвали от продукт с хидратиращи съставки във формулата. Тези, които са чувствителни, трябва да търсят полихидрокси киселини, което е нежна форма на химическо ексфолиране.

Д-р Хадли препоръчва да започнете с ексфолирането два пъти в седмицата. Честотата може да бъде увеличена според поносимостта, ако кожата не е твърде суха или раздразнена. Мазната кожа може да се ексфолира три-четири пъти седмично, докато чувствителната се нуждае само от веднъж.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

В допълнение към типа кожа, други фактори, които трябва да имате предвид при ексфолирането, са времето. „Ексфолирането се понася по-лесно през топлите месеци, така че честотата се променя според сезона“, казва д-р Фини. В крайна сметка, всичко зависи от това да намерите формулата, която работи най-добре за вашите нужди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари