IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да ексфолирате лицето, без да нараните кожата

22 май 2022 10 30

Важно е да обърнем внимание на този процес

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Разглеждате социалните мрежи и попадате на снимка на любимата си звезда/инфлуенсър или на ваша приятелка, която е обсебена от красотата. Кожата им е абсолютно блестяща, така че изведнъж сте вдъхновени да извадите любимия си скраб или ексфолиращата четка. Но резултатите не са точно това, на което сте се надявали. Всъщност се сдобивате с наранено лице, което не искате да показвате на снимки. 

Звучи ли ви познато? Да, всички сме били на това място. Дерматологът Авни Шах казва, че много от нас са почетни членове на клуба за прекалено ексфолиране. „Може да разберете, че го правите, ако кожата ви стане червена и започне да се бели или лющи“, споделя тя пред Women's Health. Всъщност е малко иронично – пилингът на кожата може да ви накара да мислите, че виждате положителни резултати и да ви кара да ексфолирате още повече. Но всъщност това е знак, че трябва да спрете. 

Какво е ексфолиация?

Ексфолирането е техника за грижа за кожата, при която премахвате мъртвите кожни клетки от горния слой на кожата. Процесът помага за озаряване на тена и позволява на последващите продукти да проникнат по-дълбоко в кожата, което ги кара да работят по-добре. Това може да направи кожата ви по-мека и да намали риска от акне, тъй като натрупването на мъртви кожни клетки може да запуши порите. 

ексфолиант за

Снимка: iStock

Ексфолирането е особено полезно с напредването на възрастта и забавянето на клетъчния обмен, тъй като поддържа процеса в движение и не позволява на кожата ви да изглежда изморена и стара. 

Какви са типовете ексфолиация?

Механично: При механичното ексфолиране обикновено се използва инструмент – като почистваща четка или кърпа – или ексфолиант за лице, чрез който физически се отстраняват мъртвите кожни клетки. Д-р Шах казва, че ако тръгнете по пътя на търкане, колкото по-фини са частиците, толкова по-добре ще бъде, защото са по-малко абразивни. 

Химически: Химическите ексфолианти, от друга страна, използват алфа- или бета-хидрокси киселини, за да премахнат мъртвите кожни клетки. Помислете за измиване на лицето със салицилова киселина, пилинг или овлажнител с гликолова киселина. Според д-р Шах, ретиноидите също могат да се считат за ексфолианти, тъй като те работят за увеличаване на клетъчния оборот. 

Най-добрият метод за ексфолиране, разбира се, зависи от вашите предпочитания и от това какъв тип кожа имате. Но д-р Шах казва, че дерматолозите препоръчват химическото ексфолиране, особено след като механичните методи могат да създадат малки разкъсвания на кожата. 

Колко често да ексфолирате?

Като общо правило, по-малкото е повече. Целта не е да станете червени като цвекло или да почувствате болка, а нежно да подпомогнете естествения процес на ексфолиране на кожата, така че лицето ви да свети. Що се отнася до подробностите за това колко често трябва да ексфолирате, това зависи от вашия тип кожа.

Чувствителна кожа: Според д-р Шах, хората с чувствителна кожа обикновено имат проблеми с намирането на правилните продукти за лице, които не са дразнещи. Кожата им е склонна да се зачервява и често да сърби. Ако това ви звучи познати, тя съветва да пропуснете ексфолирането. Ако не искате да го правите, просто използвайте кремообразен почистващ препарат с нисък процент на гликолова киселина веднъж седмично.

Мазна кожа: Хората с мазна кожа може да видят фин блясък на лицето си доста рано през деня. Ако сте склонни към акне или чувствате, че порите ви често се запушват, това обикновено е индикация за излишно производство на себум, което е свързано с мазна кожа. 

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Д-р Шах казва, че може да ексфолирате до четири пъти седмично и кожата ви вероятно може да понесе както химическо, така и механично ексфолиране. Една от възможностите за вашия режим е да използвате продукт на базата на алфа-хидрокси киселини два до три пъти седмично и да правите механичен пилинг веднъж седмично. Като алтернатива, може да работите с ретиноид всеки ден. 

Нормална до комбинирана кожа: Д-р Шах съветва да се ексфолира два пъти седмично с помощта на ретиноид или продукт с алфа- или бета-хидрокси киселини. 

Кога да пропуснем ексфолиацията?

Ако усетите, че започват все по-често да ви излизат пъпки, може да се изкушите да посегнете към ексфолианта, но всъщност трябва да избягвате абразивните механични методи. Според д-р Шах, това ще причини повече вреда, отколкото полза. 

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Защо? Ако имате кистозно или хронично акне, кожата ви вече е възпалена. Така че допълнителното дразнене с по-груби ексфолианти може да остави след себе си тъмни петна, известни като поствъзпалителна хиперпигментация. Белезите могат да останат и за по-дълго време. Що се отнася до химическите ексфолианти, те могат да помогнат в някои случаи, но най-добре да получите съвет от дерматолог, преди да предприемете каквато и да било стъпка. 

В някои случаи трябва да отложите изцяло ексфолирането. Това се налага, когато имате някакъв вид порязване или отворена рана на лицето, ако имате инфекция или сте изгорени от слънцето. Овлажнител и успокояващи продукти са това, от което кожата има нужда в този момент. 

Как да ексфолираме лицето?

Механично ексфолиране:

1. Използвайки чиста четка или любимия си скраб, правете го с малки и нежни кръгови движения по лицето. 

2. Поддържайте нежно движение. Помислете за това сякаш галите листата на цвете, а не се опитвате да премахнете петно от блузата си.

3. Изплакнете с хладка вода. Не използвайте прекалено топла, защото това ще подразни току-що ексфолираната кожа.

4. Изсушете лицето с мека кърпа, използвайки потупващи движения. След това нанесете овлажнител. Не пропускайте тази стъпка, защото ексфолирането изсушава кожата и тя има нужда от допълнителна хидратация.

Химическо ексфолиране:

1. Вземете любимия си ексфолиант и нанесете внимателно с малки кръгови движения. Преди това трябва да сте измили добре лицето си.

2. Ако е продукт, който трябва да остане на лицето ви известно време, следвайте указанията на опаковката за това колко да изчакате, преди да го отмиете. Ако става въпрос за измиващ ексфолиант, леко изплакнете лицето с хладка вода. 

3. Подсушете лицето и нанесете овлажнител. Отново, не пропускайте тази стъпка!

Ако без да искате прекалите с ексфолирането, не се притеснявайте. Просто оставете лицето да почине и да се възстанови. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари