IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ексфолиране – как да запазите микробиома на кожата си?

3 август 2022 12 30

Ето 5 съвета, които да следвате

IStockphoto

IStockphoto

Ексфолиране е първата стъпка в грижата за кожата, която да предприемете, преди отиване на море. Чрез нея ще премахнете мъртвите клетки и ще се подготвите за хващане на тен. Но с това може да нарушите микробиома, който е от решаващо значение за нейното здраве.

Въпросната екосистема от добри бактерии живее на повърхността на кожата. Тя е отговорна за правилното функциониране на нейната предпазна бариера. При ексфолиране или некачествена козметика, тя невинаги работи на 100% и се появяват множество проблеми.

Ексфолиране и балансиран микробиом – ами сега?!

„Мислете за микробиома като за люлка – разнообразието от организми се балансира взаимно“, обяснява д-р Джошуа Цайхнер, дерматолог от Ню Йорк. Той обяснява, че при нарушаване на микробиома се получава свръхрастеж на специфични микроорганизми. Тогава се появяват кожни заболявания като екзема, акне, розацея и други.

пилинг, ексфолиант,

IStock

Освен премахването на мъртвите клетки за по-гладка и сияйна кожа, има още други фактори, влияещи на нейния микробиом. Това са излагане на UV лъчи, замърсявания от околната среда, стресови фактори, хранителен режим и начин на живот, както и някои генетични предразположености

Начинът, по който ексфолирате и измивате лицето си всеки ден, е основният виновник за по-слаб кожен микробиом, казва дерматологът.

„Прекаленото миене, търкане или ексфолиране може да наруши външния слой на кожата и да създаде негостоприемна среда за полезните микроорганизми, с което да наруши микробиома“, казва специалистът пред Wellandgood.

Но ограниченото ексфолиране и по-малко миене и почистване, също не е решение. Все пак те са важни за отпушване на порите, намаляване на появата на фини линии и бръчки. Вместо това, просто трябва да имате правилния подход.

Как да избегнете нарушаването на вашия микробиом?

Според професионалистите има начин да намалите риска от увреждане на кожата при премахване на мъртвите клетки. Основното правило е да бъдете възможно най-внимателни. Ето няколко съвета, от които ще научите как:

лосион за

IStock

1. Разчитайте на нежни съставки за ексфолиране

В началото всяка една от нас ползва по-евтина козметика, докато открие своята. Понякога, поради препоръка от приятелка, купуваме конкретна марка, която има доста агресивни съставки. Те водят до сърбеж, парене и зачервяване след ексфолиране. А това не е добре за микробиома!

Вместо прекалено тежките физически ексфолианти, професионалистите препоръчват да потърсите продукт с по-нежна откъм химия формула.

„Ензимите ще бъдат най-нежната форма на ексфолиране, тъй като те усвояват мъртвите повърхностни клетки, без да засягат живите“, казва Кандис Марино, която се грижи за кожата на много знаменитости.

Д-р Цайхнер съветва да търсите поли-хидрокси киселина (PHA), като глюконолактон, в ексфолиантите. Тя е толкова полезна, колкото и алфа-хидрокси киселините като гликоловата, но притежава по-голям молекулен размер. В случай, че имате акне или сте склонни към него, наблегнете на продукт с млечна или гликолова киселина. Той е по-нежен за елиминиране на мъртвите кожни клетки.

В случай, че обичате да използвате скраб, потърсете такъв с нежен ексфолиращ елемент, като например оризова пудра.

2. Не бързайте с ползването на много козметика

Най-добре е да въвеждате продуктите един по един, а не наведнъж, съветват специалистите. Така кожата ще изгради известна поносимост към всеки от тях. Това важи особено що се отнася до ексфолиране.

Д-р Ким Никълс, дерматолог от Харвард, препоръчва да започнете с едно третиране седмично с нежна киселина (като PHA). Така няма да нарушите кожната бариера.

Дори след като подготвите кожата за морето и натрупването на тен, е по-добре да не прекалявате с триенето на седмична база.

„Никой не трябва да ексфолира всеки ден. Придържайте се само към веднъж или два пъти седмично“, казва д-р Цайхнер.

С ограничаване на броя на премахване на мъртвата кожа, вие ще насърчите здравината на микробиома.

кафе, скраб

IStock

3. Включване на ретиноид

Ретинолът не е ексфолиант, но предлага някои от същите предимства – чрез различен механизъм на действие. Докато ексфолиантите действат основно като отстраняват мъртвите кожни клетки от повърхността на кожата, ретиноидите осигуряват подобни ползи против акне, обезцветяване, борба с бръчки. Те стимулират клетъчния обмен, за да насърчат производството на нови клетки, които да заменят старите.

„Ретиноидите са най-добрият начин за поддържане на микробиома при зряла кожа“, казва от своя страна д-р Мадфес. Те са способни да разхлабят връзките между кератиноцитите, за да позволят ексфолиране. Ето защо, ако търсите подходящ ексфолиант, този с ретинол е добро решение.

4. Правилна грижа след ексфолиране

Да кажем, че сте намерили правилния продукт при натрупани мъртви клетки. След това ви трябват още, за да се погрижите за вашия микробиом. Тук важна роля имат пребиотиците, например екстракт от овес или селен. Доказано е, че подхранват добрите бактерии върху кожата.

Важно е да знаете, че повечето пребиотици умират, ако ползвате козметика с консерванти. За да поддържате здрав вашия микробиом, най-добре заложете на качествени пребиотици и постбиотици.

крем за

IStock

5. Спрете, ако сте увредили микробиома

Ако забележите, че след ексфолиране или почистване нещо не е наред, спрете да ползвате козметиката и вижте има ли разлика. Може да имате акне, сухота, розацея или пък екзема, причинени от неправилни продукти и стъпки.

Спрете продуктите с киселини и ретиноиди, както и честата ексфолиация, за да подобрите състоянието на кожата на лицето например. И пробвайте някои възстановяващи съставки.

„Серамидите съдържат мастни киселини, които са от решаващо значение не само за осигуряване на трайна хидратация, но и за защитата на кожния микробиом“, казва д-р Никълс. Ниацинамидът също е продукт, който едновременно овлажнява и успокоява кожата, като същевременно се грижи за бариерата. Такива са някои с розова вода.

Този текст има информативен характер. Ако имате проблемна кожа и се нуждаете от правилната козметика, задължително се консултирайте с дерматолог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари