IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ретинол срещу бакучиол – кое е по-добре?

8 юли 2022 11 00

Две съставки, но само един връх в козметиката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато става въпрос за грижа за кожата против стареене, ретинолът отдавна е известен като чудодейна съставка. Въпреки това, тези, които са го опитвали, са твърде добре запознати с периода на приспособяване, който се състои от изключително суха кожа и понякога лющене и раздразнение. Много хора могат да понасят мощната съставка, но и има и нарастващ брой, които се идентифицират с чувствителна кожа и ретинолът не е подходящ за тях.

На сцената излиза бакучиолът. Известна като природния ретинол, тази растителна съставка против стареене е божи дар за хора, които са с чувствителна кожа. Бакучиолът стана изключително популярен в индустрията за грижа за кожата преди няколко години, предимно в пространството за чиста красота.

Все още обаче има много въпроси около бакучиола, ретинола и какви са реалните разлики между тези две съставки против стареене. Именно затова двама дерматолози ни помагат да разберем всичко, което трябва да знаем за ретинола и бакучиола, включително какво представляват, как се различават, страничните им ефекти и в крайна сметка как да изберете най-добрата версия за вашата кожа.

Какво е ретинол?

Ретинолът е производно на витамин А. Използва се в грижата за кожата, за да стимулира производството на колаген, да потисне появата на фини линии и бръчки и да подобри пигментацията. Освен това, той действа и като съставка против стареене, тъй като се свързва с почти всеки клетъчен рецептор на кожата и прави клетките ѝ по-здрави и по-млади. Освен като съставка против стареене, д-р Денди Енгелман рекламира ретинола като мощен антиоксидант, който може да прекъсне процеса на увреждане от свободните радикали, причиняващи бръчки и други признаци на стареене.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Ретинолът се предлага в продукти без рецепта, както и в такива с рецепта. Според д-р Енгелман, тези без рецепта може да отнемат до шест месеца, за да покажат резултати, докато тези с рецепта може да имат ефект само за няколко седмици. Разбира се, консултацията с дерматолог е задължителна, за да се осведомите коя версия е добра за вас и вашата кожа.

Какво е бакучиол?

Бакучиолът е естествена алтернатива на ретинола, открита в определени растения, за която е доказано, че има подобни подобряващи кожата ефекти като ретинола. Въпросното растение е Psoralea Corylifolia, а от семената му се извлича бакучиол.

„Бакучиолът се слави в медицината с успокояването на обриви и зачервявания, както и помагането за по-бързото заздравяване на рани“, казва д-р Енгелман. В грижата за кожата той действа подобно на ретинола и е доказано, че регулира и стимулира колагена, като в същото време действа като противовъзпалително и антиоксидантно средство.

Бакучиол istock

Снимка: iStock

Когато използвате бакучиол, според дерматолозите, може да очаквате ефекти след приблизително шест седмици, ако нанасяте съставката два пъти на ден. Според д-р Енгелман, прилагането на бакучиол два пъти на ден в продължение на 12 седмици може да доведе до значително подобрение на фините линии и бръчките, пигментацията, еластичността и стегнатостта на кожата.

Странични ефекти от ретинола

Както споменахме по-рано, хората, които използват ретинол, обикновено преминават през период на приспособяване, при който кожата им се адаптира към силата на съставката. „Ако се започне твърде бързо или твърде агресивно, ретинолът може да причини дразнене на кожата под формата на зачервяване, лющене, парене и сухота“, казва д-р Елиз Лав пред InStyle. По тази причина трябва да се прилага само тънък слой ретинол и в началото да се използва до три пъти седмично.

След редовна, последователна употреба, д-р Лав казва, че хората могат бавно да увеличат честотата на използване на продукта до всяка вечер. Но отново трябва да използвате само тънък слой от продукта.

ретинол iStock

Снимка: iStock

Д-р Енгелман добавя, че ретинолът може да направи кожата по-чувствителна към слънцето. Именно затова трябва да се уверите, че използвате слънцезащитен крем всеки ден и го нанасяте на всеки два часа, за да предотвратите дразнене.

Странични ефекти от бакучиола

Бакучиолът е почти универсално поносима съставка с малко случаи на дразнене. Въпреки това, за хора с изключително чувствителна кожа, д-р Енгелман казва, че могат да се появят подобни странични ефекти, както при ретинола.

Как да използвате ретинол?

Като за начало се уверете, че кожата ви е почистена и подсушена. След това ретинолът трябва да се използва само нощем, защото създава чувствителност към слънцето. Нанасяйте количество продукт с размер на грахово зърно и в началото го използвайте само три пъти седмично. С течение на времето употребата може да се увеличи, тъй като кожата изгражда толерантност към ретинола.

ретинол, козметика,

Снимка: iStock

След като нанесете ретинола, продължете с овлажнител, но внимавайте за дразнещи съставки. Д-р Енгелман казва, че бензоил пероксидът и двете алфа- и бета-хидрокси киселини имат потенциал да раздразнят кожата, тъй като са ексфолианти.

Как да използвате бакучиол?

Въпреки че бакучиолът е много по-нежен от ретинола, д-р Енгелман все пак препоръчва да направите тест върху малка част от кожата си, за да прецените как ще реагирате на него, преди да го приложите върху цялото си лице. Ако всичко е наред, д-р Лав казва, че хората могат да използват съставката два пъти на ден още от самото начало.

Коя съставка е подходяща за вас?

Тъй като и бакучиолът, и ретинолът са съставки против стареене, д-р Енгелман казва, че двете ще действат върху зряла и застаряваща кожа. Има обаче и други фактори, които играят роля, като чувствителност и дали кожата ви е склонна към акне или не.

Д-р Лав добавя, че тъй като ретинолът е една от най-изследваните съставки в грижата за кожата, тя го препоръчва на тези, които могат да го понасят. Д-р Енгелман съветва просто да обърнете внимание на кожата и как тя реагира на ретинол. Ако стане прекалено лющеща се, чувствителна или зачервена, възможно е да използвате твърде висока доза или употребата да е твърде честа. Ако случаят е такъв, може да изберете продукт с по-ниска концентрация, да намалите честотата или вместо това да използвате бакучиол.

бакучиол, козметика,

Снимка: iStock

Хората със супер чувствителна кожа или склонна към раздразнения трябва да играят на сигурно, като изберат бакучиол от самото начало. „Антибактериалните свойства на бакучиола означават, че той е чудесен за хора с акне или мазна кожа, а противовъзпалителните свойства го правят идеален за тези с чувствителна кожа“, добавя д-р Енгелман. Освен това, д-р Лав казва, че съставката е чудесна за хора с розацея, периорален дерматит или екзема, които установяват, че не могат да понасят ретинол.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари