IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бакучиолът – оръжието срещу стареене, за което трябва да знаете

24 април 2022 18 00

Много по-щадящ е от ретинола

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много от съставките в света на красотата идват и си отиват, но ретинолът е запазил устойчивостта си просто поради своята ефикасност. От лечение на акне до подпомагане на редица проблеми срещу стареенето, включително намаляване на бръчките и изпъване на кожата, наистина няма нещо по-добро от него... или пък има?

На сцената излиза бакучиолът – растителен антиоксидант с успокояващи и антибактериални свойства. Той е приветстван като алтернатива на ретинола, като проучвания показват, че осигурява подобни резултати, включително подобряване на текстурата, тонуса и еластичността на кожата. Най-хубавото обаче е, че много от тези предимства не идват с болката, която някои хора изпитват при използването на продукт на базата на ретинол, включително зачервяване, сухота и дразнене. Това е така, защото бакучиолът е с различен състав от ретинола.

Бакучиол istock

Снимка: iStock

„Важно е да се отбележи, че ретинолът е част от семейството на витамин А, докато бакучиолът не е. Най-големите прилики между двете са свързани с ползите за грижа за кожата, които предоставят, от акне до стареене“, казва Анна де ла Круз пред Women's Health. Ако бакучиолът звучи твърде добре, за да е истина, е, не е – поне не, ако имате чувствителна кожа. Понякога по-малко агресивният подход към грижата за кожата може да доведе до по-добри резултати, колкото и невъзможно да звучи.

Ето какво трябва да знаете за съставката, която може да се превърне в основен враг на ретинола

Какво е бакучиол?

Бакучиолът е звездна съставка за чувствителна и застаряваща кожа. Екстракт от растението бабчи, проучванията показват, че той спомага за задействане на производството на колаген и подобрява клетъчния оборот. По този начин изпълва кожата, за да подобри външния вид на фините линии и бръчките, да изравни тона, без да причинява дразнене или фоточувствителност като ретинола.

Бакучиол istock

Снимка: iStock

Струва си да се отбележи, че бакучиолът не е единствената растителна алтернатива на ретинола. Всъщност съществува цяла категория съставки, наречени фито-ретиноли, а бакучиолът е само една от многото. В наши дни чуваме за него все повече и повече, защото започва да набира скорост в проучванията поради ефективността си.

Какви са ползите за кожата?

Ако сте видели чудесата, които последователното и целенасочено приложение на ретинола – от изсветляване на слънчеви петна до омекотяване на фините линии и бръчките – тогава имате представа какво може да направи бакучиолът за кожата.

Като по-нова съставка, проучванията върху бакучиола са донякъде ограничени, за разлика от десетилетията налична информация за ретинола. Все пак вече има данни в подкрепа на това, че бакучиолът помага да се атакуват признаците на стареене като бръчки и хиперпигментация, но без да причинява сухота и раздразнение.

масло за

Снимка: iStock

Според дерматолозите, фактът, че бакучиолът се справя с толкова много от същите кожни проблеми като ретинола, без потенциалните странични ефекти, му дава предимство като лечение на определени видове кожи. Обикновено чувствителната и предразположената към екзема кожа не могат да понасят ретинол. С остаряването си тя има тенденция да става по-суха и по-чувствителна, което прави бакучиола фантастична алтернатива.

И това не е всичко. Ако страдате от акне, Де ла Круз казва, че може да намерите известно облекчение от бакучиола и в този отдел. „Тъй като е естествено успокояващ и антибактериален, бакучиолът може да е от полза за предразположената към пъпки кожа, като се насочва към бактериите и себума, причиняващи акне“, допълва тя пред Women's Health.

Как да използваме бакучиол?

Хубавото на бакучиола е, че се предлага в няколко различни форми – от продукти за лице до околоочни кремове – така че може да изберете нещо, което се вписва в текущата ви рутина за красота. Дерматолозите обаче препоръчват да се насочите към серум, овлажнител или масло, които ще останат за по-дълго време върху кожата.

овлажнител, жена,

Снимка: iStock

Тъй като бакучиолът не причинява фоточувствителност, може да го използвате по два пъти на ден. Той също така може спокойно да се комбинира с други мощни съставки. Партнира си добре с антиоксиданти и витамин С. Добре е обаче да избягвате комбинацията му с ексфолиращи алфа-хидрокси киселини, тъй като това може да бъде прекалено дразнещо за кожата.

Има ли странични ефекти?

Няма много потенциални отрицателни ефекти при използването на бакучиол. Тъй като не е производно на витамин А, той е безопасна алтернатива за употреба по време на бременност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари