IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избухна странен скандал около победителката в конкурса „Мис Франция“

18 декември 2023 17 40

За първи път красавица с къса „пикси“ прическа печели короната

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Конкурсът за красота „Мис Франция“ се забърка в странен скандал, след като съдиите бяха обвинени, че са спали, докато са коронясвали „андрогинна“ състезателка с къса пикси прическа за победителка. За първи път в историята на състезанието жена с къса коса печели короната за красота. Дори френски политици се намесиха в скандала.

Носителката на титлата „Мис Франция“ за 2024 година стана 20-годишната Ив Жил, която спечели конкурса пред 7,5-милионна зрителска телевизионна аудитория в събота вечер. Брюнетката работи като модел и е родена в Норд-Па-дьо-Кале – в северната част на страната. Тя пое короната от миналогодишната победителка Индира Ампиот.

Но конкурсът за красота сега е изправен пред особена реакция, тъй като зрителите не са  доволни от избора на Жил за „Мис Франция“, понеже всички предишни победителки са се отличавали с по-традиционна визия, а именно с дълги, гъсти коси и по-пищни извивки.

„Свикнали сме да виждаме красиви госпожици с дълги коси, но аз избрах андрогинна визия с къса коса“, каза предизвикателно избраната за най-красива французойка.

Самата тя също похвали победата си, защото е вид „разнообразие“ като каза: „Никой не трябва да ти диктува кой си и как да изглеждаш“, добавяйки, че „всяка жена е различна, всички сме уникални“.

Победителката в конкурса „Мис Франция 2024“ се избира половината от публично гласуване и половината от жури. Въпреки че Жил стана едва трета в гласуването от публиката, журито я избута на първо място.

Но Жил, която иска да стане статистик, е първата победителка в 103-годишната история на конкурса, която няма дълга коса – за ужас на много хора. „Мис Франция вече не е конкурс за красота, а конкурс, който се основава на приобщаване“, написа един потребител на социалната медия X, известна преди като Twitter.

Критичните коментари обаче бяха заглушени от вълна от подкрепа за новокоронованата Мис Франция, която учи математика и компютърни науки в университета в Лил.

Един фен написа: „Ив Жил е новата Мис Франция 2024, вашите злобни и безполезни критики няма да променят това, тя е възвишена.“

„Ив Жил дори не е транс, никога не е твърдяла, че е транс, но половината от коментарите за нея са трансфобни, защото има къса коса“, написа друг.

По време на състезанието Жил беше критикувана не само за косата си, но и за „липса на женствени форми“. Самата Жил проведе кампания за „по-разнообразни“ стандарти за красота в навечерието на финала на конкурса, който често се възприема като сексистки.

Депутатката Сандрин Русо също се застъпи в защита на г-жа Жил като каза: „Значи във Франция през 2023 г. измерваме напредъка в уважението към жените по дължината на косата им?“

Г-жа Русо също носи косата си в пикси подстрижка, която се превърна във важен символ като част от френското движение MeToo.

Конкурсът за красота „Мис Франция 2024“ се проведе в Дижон, централно-източна Франция на 16 декември.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Читател и зрител ( преди 4 месеца )
Що, к'во му е на момето, симпатична е, жена като жена, а не силиконова бомба.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 4 месеца )
Ако това им е най красивото момиче значи яко да я закъсали
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар