IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да използвате розова вода в грижата за коса

19 февруари 2024 17 50

Ето всичко, което трябва да знаете за популярната съставка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ах, сладък аромат на рози. Кой не би искал да намаже косата и кожата си с нещо толкова фино, но със свеж и успокояващ аромат?

Има много козметични продукти с аромат на рози, получени от това, което официално е известно като rosa damascena или „роза на здрача“, и причината е не само в приятния аромат, който цветето добавя към формулата. В научния свят rosa damascena отдавна се счита за противовъзпалително средство с успокояващи и хидратиращи способности. Проучванията показват, че розата има и леки антибактериални свойства

Но какво точно означава това за вас, вашата кожа и коса? Ако попитате хората в социалните мрежи, ще ви кажат, че розовата вода не само може да освежи косата след тренировка, но също така може да помогне за потискане на люспите на пърхота, укрепване на космените фоликули, намалява омазняването и минимизира накъдрянето. Тези, които използват водата за лицето си, казват, че поддържа кожата им сияйна и блестяща. 

Какви са ползите от розовата вода за коса?

Ползите от употребата на розова вода за коса се коренят в здравето на скалпа. Дерматолозите отбелязват, че има много малко доказателства, че продуктът и растежът на косата са пряко свързани. Вместо това може да използвате розовата вода за:

Защита срещу свободните радикали – проучванията показват, че розовата вода предлага защита срещу разграждането на колаген и еластин, както и осигурява предпазване от свободните радикали или факторите на околната среда, които могат да увредят клетките. 

Действа като противовъзпалително средство – други проучвания показват, че екстрактът от розови листенца предлага също противовъзпалителни ползи, които могат да помогнат при състояния на скалпа като псориазис и екзема, както и да насърчават здравословна среда на скалпа, за да се намали косопадът и евентуално да се насърчи растежът. 

розова вода

Снимка: iStock

Подхранва и овлажнява сухите кичури – витамините в розовите листенца могат да добавят храна и влага към самата коса. Всички знаем, че здравата коса е по-малко склонна към накъсване, така че с този тип грижа тя може да изглежда по-дълга и по-здрава, дори ако розовата вода не допринася пряко за нейния растеж.

Намалете омазняването – розовата вода е леко стягащо средство, което означава, че свива кожата. Това може да помогне за предотвратяване на излишното производство на масло. 

Премахва пърхота – твърде много мазнина върху скалпа ви може да причини свръхрастеж на дрожди, наречени Malassezia. Това може да доведе до натрупване и отделяне на кожни клетки, познато като пърхот. Следователно, стягащите свойства, които помагат за намаляване на омазняването, също могат да намалят всяко лющене, което изпитвате. 

Какви типове коса могат да използват розовата вода?

Розовата вода е много нежна и може безопасно да се използва от всеки тип коса или текстура. Това означава, че независимо дали имате фина, права, къдрава, гъста или начупена коса, може да се възползвате от гореспоменатите предимства. 

розова вода

Снимка: iStock

Разбира се, овлажняващите свойства на розовата вода я правят особено добър избор за тези със суха или увредена коса. Твърди се, че тя стабилизира pH баланса на кичурите, тъй като нейното pH е подобно, така че може да бъде полезна за химически увредена коса. Също така помага да се предотврати загубата на вода, което е чудесно за хора със суха коса или тези, които живеят в сух климат.

Добре е за всеки тип коса, но много хора с къдрава коса често използват розова вода заради способността ѝ да укротява накъдрянето и да придава блясък

Как да използвате розовата вода за коса?

Най-добрият и най-често срещаният начин за използване на розова вода е като изплакване или спрей. Продуктът се прави чрез варене на розови листенца във вода, за да ги накара да освободят хранителните си вещества и след това течността се прецежда. Накрая, когато е изстинала достатъчно, може да използвате водата директно върху скалпа и косата. 

Като изплакване или спрей – ако използвате като изплакване или спрей, нанесете розова вода върху чиста коса след нормалната рутинна процедура с шампоан и балсам. Внимателно масажирайте продукта в скалпа и кичурите. Не изплаквайте! Използвайте розова вода като продукт без отмиване (напълно безопасно е да оставите розовата вода през нощта!), така че тя наистина да попие в скалпа, което ви позволява да извлечете най-много ползи.

розова вода

Снимка: iStock

В любимия ви шампоан или балсам – няма нужда да смесвате формулата с нещо друго, въпреки че можете да добавите малко към любимия си шампоан и/или балсам, ако желаете.

С памучен тампон – розовата вода може да се нанася също и с помощта на памучен тампон директно върху скалпа, за да помогне за намаляване на пърхота и сърбежа. Внимателно масажирайте и след това измийте с шампоан и балсам. 

Как да използваме розова вода за различните части на лицето

Домашна розова вода

Помага ли за растежа на косата?

Експертите не смятат, че розовата вода има пряко въздействие върху растежа на косата. Вместо това, доказателствата сочат, че розовата вода предлага непреки ползи за скалпа и кичурите, които могат да насърчат растежа или поне да предпазят до известна степен от накъсване. Комбинацията от тези свойства може да насърчи по-здравословна среда на скалпа, което може да подпомогне подобрения растеж. 

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари