IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съвета за красота през зимата

6 декември 2011 07 50

Вятърът и минусовите температури изсушават кожата и косата ни. Какво да правим?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

С настъпването на зимата не обръщаме внимание на промяната на кожата ни, а когато тя започне да се лющи или да сърби, приемаме това за нормална последица вследствие на студовете.

Истината е, че козметични продукти, които сме използвали през по-топлата част от годината, се оказват не достатъчно ефективни през студените дни. Вятърът и минусовите температури изсушават кожата и косата ни.

Разбира се, има и начин, с помощта на който да се предпазим от всички тези неприятни последици...

1. Защита от слънцето

Метеорологичните условия през зимата, като вятър и слънце, дори когато то е отразено в снега, могат да нанесат сериозни щети на кожата. Вятърът „изсмуква" влагата от въздуха и той става много сух, а слънцето рядко приемаме за заплаха през студените дни.

Също както през лятото, през зимата трябва да използваме продукти, със защитен фактор минимум 15. Това се отнася за ежедневието ни. Не трябва да забравяме обаче, че когато сме високо в планината, ултравиолетовата светлина, която причинява изгаряне, е по-интензивна. Затова при подобни обстоятелства трябва да се използва продукт, с фактор поне 20.

Препоръчителна е употребата на крем или лосион, който съдържа подхранващи кожата съставки, като алое вера, кокосово мляко и билкови масла, които допълнително да предпазват кожата.

2. Максимално подхранване

Тъй като през зимата въздухът е по-сух както навън, така и в затворените помещения, употребата на подхранващия продукт трябва да зачести. От друга страна, сега е най-подходящото време да опитаме лосиони, съдържащи алфа-хидрокси киселини като гликолова или млечна киселина, които са много ефективни при суха кожа.

Експертите твърдят, че вследствие на продължителното използване на даден продукт, кожата ни „привиква" към него, като резултатът е по-малка ефективност. Препоръчително е да сменим определен крем или лосион за няколко седмици. Така когато по-късно възобновим употребата му, действието ще бъде много по-ефективно.

Като допълнение към алфа-хидрокси киселините, много овлажняващи продукти съдържат и антиоксиданти, които противодействат на щетите, причинени от зимното слънце. Обикновено такива са: лайка, зелен чай, гинко билоба, мелатонин, както и витамините E и C.

Маските за лице също трябва да бъдат избирани по подобни критерии, за да не се предизвика обратният ефект и кожата да стане по-суха.

Друг съществен фактор, който вреди на кожата, са източниците на топлина в затворените помещения. За да се справим с проблема, много специалисти препоръчват употребата на овлажнители, които да поддържат влагата вкъщи или на работното място.

Най-лесният начин да постигнем това е чрез наливане на вода в различни домакински съдове или във ваната в банята. Трябва да оставим водата за известно време, за да може да се овлажни въздуха.

3. Зимното облекло

Заради студеното време, през зимата обикновено обличаме много дрехи. Когато обаче температурата през деня се повиши или когато влезем в отоплявани помещения, ние често се оказваме доста по-облечени от необходимото.

Вследствие на това започваме да се потим, като по този начин допълнително губим от влагата в организма. Препоръчително е също така да избягваме дразнещите кожата материи като вълна, тъй като те могат да причинят триене, вследствие на което се появява сухота, сърбеж и лющене. От друга страна, материали като найлон не позволяват на кожата да диша. Препоръчителната материя е памук.

Тъй като през зимата покриваме по-голямата част от тялото си с дрехи, сме по-склонни да развием алергични реакции към перилните препарати. Препоръчително е да се насочим към по-малко агресивни продукти. Омекотителите също могат да причинят дразнене на кожата. Ако се появи такова, трябва да спрем употребата им през зимния сезон.

Останалите два съвета научете от Puls.bg

Автор - снимка

КоментариКоментари