IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо косата променя сама цвета си?

7 февруари 2015 07 44

Процес, който има логично обяснение

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Шокът може да бъде голям, когато при разглеждане на стари снимки видим разликата в цвета на косата.

След като подробно си припомним всяко ходене на фризьор за последните две години и не си спомним да сме били боядисвани, въпросът за внезапната смяна на цвета остава без отговор.

Въпреки че на момента е малко стряскащо да си дадем сметка за един процес, който реално се отразява изключително много на външния ни вид, няма нищо толкова необяснимо.

Даже напротив, оказва се, че това е един съвсем естествен процес, който има своите прости причини. Ето ги и тях.

1. Водата

Има райони, които се снабдяват с така наречената „твърда вода“. Съдържанието ѝ е с много по-наситена концентрация на минерали като сяра, калций и метали, които неминуемо оказват влияние върху пигментацията на косъма.

Ако това се окаже причината и за оцветяването на вашата коса, препоръчваме да използвате дестилирана вода или да инвестирате във воден филтър. За съжаление, няма друго решение на този проблем.

2. Корени

Ако последното ви боядисване е било много отдавна, но въпреки това виждате разлика в цвета на косата, причината е, че корените задържат много по-упорито и дълготрайно цвят. Очевидно косъмът има свое мнение.

Причината за неравномерното разпределение на това свойство е, че косата в краищата е най-пореста и с най-ниско съдържание на меланин.

3. Ген

Има хора, които просто са предразположени към различно пигментиране. Има хора, които генетически променят цвета на косата си с годините. Възможно е да сте с естествено тъмна коса, която да стигне до карамелен цвят с напредването на възрастта, без да сте използвали каквито и да било продукти за постигане на този ефект. В този случай нямате много опции, с които да се справите с този ефект.

4. Слънце

Както всички знаем, слънцето има изсветляващ ефект върху косата. Редовното излагане на слънчеви бани е способно да изсветли естествено косата както цялостно, така и на участъци.

Ако знаете, че имате податлива на такъв тип промяна на цвета коса, но не желаете това да се получава, вариант за вас е да използвате шапки. Не разчитайте единствено на стоенето под чадър, защото не е много надеждно като мярка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари