IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стандарти за красота от миналото – Част 2

22 май 2015 08 14

Какво се е променило?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Вече ви представихме първата част от изключително различни стандарти за красота, които са били валидни в миналото.

Макар че някои от тях ни звучат толкова далечни, че чак невъзможни, всъщност са абсолютна истина.

Днешните тенденции за гладки тела, всекидневно взимане на душ и дори лична хигиена са били чужди на нашите предци.

Постоянната смяна на тенденциите в козметичната индустрия рязко сменя идеалите си и целите си.

Това, което днес е модерно, дори е било смятано за грозно и странно в миналото. Представяме ви останалата част от различните стандарти за красота, които предишните епохи са имали.

1. Бледа кожа

Всички знаем за опасностите, които прекаленото излагане на слънце крие и понякога, въпреки това посещаваме редовно солариум или се застояваме на плажа. Тенденцията за тъмна кожа със златист блясък е абсолютно нова.

През 1970-та година, липсата на тен и бялата, дори бледа кожа е била символ на аристократизъм и знатен произход. За да изглеждат с добро потекло, дамите дори са рисували лилави вени, за да докажат, че нямат загар.

2. Правата коса е била срам

Пресите за коса са сравнително модерно изобретение. В миналото къдренето е било символ за женственост и умение на дамата да се поддържа. Редовното посещение, поне веднъж седмично, до фризьора е било въпрос на чест и достойнство.

3. Трапчинки

Трапчинките на лицето са били на изключителна почит през 30-те и 40-те години. Манията по тази тенденция е достигнала до такова измерение, че някои жени са се подлагали на специални „процедури“ с машини, приличащи по-скоро на изделие за измъчване, отколкото за красота.

4. Естествени вежди

Модата за перфектно оформени вежди е идвала и си е отивала на няколко пъти от модерната история на красотата. В началото на 20-ти век, известните актриси са въвели тенденцията, стигнала дори до страниците на Vogue. След това, през 50-те години, отново се завръщат естествените косъмчета, а с днешна дата бихме могли да кажем, че нещата са някъде по средата – хем плътни, хем оформени.

5. Дълги мигли

За съвременната жена е ежедневие да отделя дълго време за поставянето на спирала върху своите мигли. Желанието да добием магнетичен поглед е толкова силно, че прибягваме до изкуствени мигли, удължители и какво ли още не. През 19-ти век, жените са се стремили към точно обратното – подкъсявали са своите косъмчета и са използвали зехтин, за да ги направят по-блестящи и лъскави.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари