IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулира ли наистина рициновото масло растежа на косата?

13 юли 2017 11 00

Може и да раздразни кожата

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Има редица твърдения, че рициновото масло може да стимулира растежа на косата и да бъде от полза при наличие на косопад, изтъняване на косата и оредяване на веждите.

Тъй като това изглежда твърде добро решение, за да бъде истина, е препоръчително да получим и мнението на дерматолог, който да поясни дали това е магическото средство, подобряващо растежа на косата, веждите и миглите. А най-важното е дали употребата му е безопасна за кожата.

Нюйоркският дерматолог д-р Джошуа Зайхнер пояснява, че рициновото масло често се използва за естествено лечение на изтънели или оредели мигли. То е богато на мастни киселини, които проникват в самите косми, за да се подобри блясъкът и плътността на косата. Рициновото масло има и антимикробни свойства и намалява възпалителните процеси и позволява на космените фоликули да функционират нормално.

Маслото обаче е известно и като дразнител и специалистът съветва да се внимава. Поради тази причина може да бъде рискова и употребата му в областта около очите и веждите.

В случай че се появи дразнене или чувство на парене, следва да преустановим употребата му. Ако имаме акне по лицето, д-р Зайхнер също предлага да избягваме рициновото масло, защото гъстата му консистенция може да изостри състоянието.

Използването му на скалпа може да бъде от полза при наличие на пърхот, който впоследствие да навреди на растежа на косата. Пърхотът се развива при наличие на високи нива на гъбички върху скалпа.

Докато противогъбичните шампоани са най-добрият начин за лечение на пърхота, някои хора са установили, че поради противовъзпалителните си свойства, рициновото масло има подобен ефект.

Ако го нанесем върху скалпа, можем да го оставим за една нощ, но тъй като маслото крие риск от дразнене, може да е по-безопасно първо да проверим дали ни влияе добре.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари