IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съставки, които не бива да ги има в козметиката ви

23 януари 2018 10 20

Не пропускайте да прочетете етикетите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Освен токсините в храните, които водят до възпалителни процеси в организма, има и друг начин ежедневно да си „набавите“ вредни съединения – чрез козметичните продукти.

При покупката на подобни продукти много често се водим от рекламите, които представят красиви и млади лица, и пропускаме да прочетем етикета със съставките. А това е много важно, тъй като те също оказват влияние и върху здравето на организма.

Ето кои съставки трябва да избягвате.

1. Парабени

Това са консерванти с антибактериални и противогъбични свойства. Те обаче са свързани и с развитие на рак на гърдата, разстройство на хормоните, алергични реакции и безплодие.

2. Нефтохимикали

Тези продукти са канцерогенни, те са токсични за нервната система. Освен това задушават и състаряват кожата, като нарушават способността ѝ да елиминира токсините.

3. Изкуствени или синтетични оцветители

Изкуствените оцветители са канцерогенни.

4. Изкуствени или синтетични аромати

Изкуствените аромати също са сред петте най-известни алергени и за тях се знае, че предизвикват астматични пристъпи.

Те са свързани и с увреждане на имунната система, повишена чувствителност, увреждане на мозъка, нарушаване на хормоните и развитие на рак.

5. Фталати

Те се използват в комбинация с изкуствени аромати. Фталатите нарушават функцията на ендокринните жлези, което означава, че имитират хормони и причиняват репродуктивни и неврологични увреждания.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари