Кожата е най-уязвима на вредните UVA и UVB лъчи през лятото. За да бъде здрава и хидратирана, се нуждае от продукти, чиито съставки да я подхранват в дълбочина и предпазват от изсъхване и слънчево изгаряне.

Има най-различни лосиони и слънцезащитни спрейове, предназначени за цялото тяло. Но когато става дума за предпазване от UV лъчите, много хора като че ли пренебрегват устните, чиято кожа е много деликатна. Обикновено повечето жени използват червило или гланц за устни, като много по-малък процент се сещат, че през този сезон е добре да си купят балсам със специален фактор. Той трябва да се използва по-често в горещините, особено по време на почивка на море.

Как да се грижите за устните си през лятото?

Ексфолиране

Преди поставянето на балсам, червило или друг вид козметика върху устните, е необходимо те да се ексфолират добре. Върху тях се натрупват мъртви клетки, които трябва да бъдат отстранени. За целта може да вземете нова четка за зъби, която е по-мека. Върху нея нанесете ексфолиант за устни или кокосово масло, после натъркайте устните. Не натискайте много, за да не ги нараните.

Още по темата

Защита

Купете си балсам за устни със слънцезащитен фактор (най-малко 15). Той се поставя поне 15-20 минути преди излизане навън, за да може съставките му хубаво да попият в кожата. Ако имате по-чувствителна кожа, смело си вземете 30 фактор, за да сте сигурни, че устните няма да изгорят и да се напукат.

Нанасянето на балсам трябва да се повтаря поне на 2 часа или след всяко пиене на течности, както и къпане във водата.

В момента са популярни така наречените органични балсами за устни. Те са създадени на основата на натурални съставки, които намаляват риска от рак на кожата, предотвратяват стареене на тъканите и предпазват от влиянието на UVA и UVB лъчите.

Хидратация

Освен ежедневното поставяне на червило и балсам, устните се нуждаят от допълнително овлажняване. По този начин клетките по тях се регенерират по-лесно. Ако през деня поставяте продукт със слънцезащитен фактор, вечер, непосредствено преди лягане, може да нанесете обикновен, който през нощта да хидратира кожата, за да бъде по-гладка и мека на сутринта.