IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата с мляко – кои са предимствата?

19 август 2018 12 00

За нежно ексфолиране

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Млякото е източник на калций и белтъчини, което го прави полезна храна за малки и големи. Разбира се, прекалената консумация на по-мазно мляко води до образуването на пъпки и свръхпроизводство на себум. Въпреки това, специалисти по аюрведа препоръчват използването на кисело и прясно мляко в грижата за кожата. 

Благодарение на пробиотиците в него, киселото мляко подобрява състоянието на кожата. Добрите бактерии, които се грижат за „спокойствието“ на стомаха, имат свойството да почистват и успокояват възпалението на кожата, пише „Daily Mail”.

Ето кои са предимствата на маските с мляко: 

Борба с бръчките

С възрастта кожата става по-тънка и се отпуска, появяват се бръчки и финни линии. Стареенето й може да се ускори не само заради годините, а и поради куп други причини, например излагането на слънцето, негативното влияние на околната среда, тютюнопушене … Млякото съдържа алфа хидрокси киселина или млечна киселина, която може да подобри състоянието на кожата. Според проучване, при което участниците използват млечна киселина върху кожата си два пъти дневно в продължение на 3 месеца, прясното или кисело мляко намаляват появата на бръчки и финни линии, прави кожата по-гладка и подобрява плътността й.


Нежно ексфолира

Кожата трябва да се ексфолира редовно, за да се премахнат мъртвите клетки по нея, които я правят суха и по-сива. Благодарение на млечната киселина, млякото (най-вече сурово) може да работи като нежен ексфолиатор. То премахва клетките без никакви вредни ефекти, които имат повечето продукти с химични съставки. 

Възстановява увредената от слънцето кожа 

Киселото мляко е идеалното средство за успокояване на кожата след изгаряне от слънцето. Лъчите я изсушават, тя е червена и доста чувствителна на допир. Млечната киселина отнема топлината и води до белене или регенериране на повърхностния слой на кожата. От друга страна антиоксидантите намаляват зачервяването и възпалението. Мазането на кожата с кисело мляко може да стимулира производството на колагена – протеинът, който придава здравина и еластичност на кожата. 

Изглажда кожата

Много древногръдски богини са използвали прясното мляко за разкрасителни процедури. Те са се къпали в него, за да имат по-гладка и мека кожа. Антиоксидантите в истинското мляко намаляват оксидативния стрес в клетките, забавят стареенето и заглаждат несъвършенствата по кожата. 

То е естествен овлажнител

Сухата кожа е често срещан проблем, с който се сблъскват много мъже и жени. Млечната киселина в млякото е силен овлажнител. Тя запазва влагата в кожните клетки. Междувременно естествените мазнини в него могат да навлезнат в дълбочина и да омекотят кожата. Ако кожата ви е предразположена към омазняване, не мажете лицето с кисело мляко. 

Недостатъкът на млякото е, че той е силен алерген. Ако имате по-чувствителна кожа или алергия към млечни продукти, потърсете друго средство за ежедневна грижа. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари