Еластичността на кожата се осигурява от белтъци като еластина. Бръчките се образуват, когато ензимът еластаза разгражда еластина в кожата. Този процес се наблюдава все повече с напредване на годините.

Изследователи от от Университета на Род Айлънд, опирайки се на популярността на кленовия сироп и останало познание от индианската традиционна медицина, решават да изследват химическия състав на дървото. Те се съсредоточават в изучаване на листата, въпреки че всички части на дървото се използват с от народите с терапевтична цел.

Екипът на Навиндра Сирам открива, че екстракт от кленовите листа успешно се справя с бръчките. Резултатите си те представят пред 256 конференция на Американското дружество по химия. 

Учените изследват конкретно фенолните съединения в листата, като изучават свойството на галотанините да потискат активността на еластаза в лабораторни условия. В процеса на работата си намират начин да блокират еластазата. Галотините, които съдържат няколко галоидни групи, се оказват по-ефективни от включващите само една. Освен върху еластазата галотанините предпазват кожата и от възпаления и появата на тъмни петна.

Учените изследват конкретно фенолните съединения в листата, като изучават свойството на галотанините да потискат активността на еластаза в лабораторни условия. В процеса на работата си намират начин да блокират еластазата.

Още за свойствата на кленовия екстракт четете в Puls.bg