Маслото от жожоба се нарича още течен восък, тъй като е най-близко до естественото масло, произведено от човешката кожа – себумът. Когато тялото не успее да произведе достатъчно количество себум, маслото от жожоба е идеалният заместител.

С времето кожата на лицето става по-суха и неравна, а маслото успява да запази влагата, да хидратира добре кожата и да предотврати появата на бръчки. То овлажнява без да запушва порите и предотвратява натрупването на бактерии, които причиняват акне и черни точки. 

Сухото време и прекалено честото измиване със сапун и химически препарати, водят до суха кожа, затова маслото от жожоба се прилага и при напукани ръце и крака и сухи кожички по ноктите, като ги прави гладки и меки. Редовната му употреба също така предотвратява появата на бактериални инфекции в пукнатините и помага за успешното им лечение.

Смята се, че то е ефективно средство в борбата с различни видове екземи. Използването на маслото намалява възпалението на кожата заради противовъзпалителните си свойства. Друго състояние, което причинява натрупване на мъртви клетки върху кожата и води до възпаление, е псориазисът. Доказано е, че маслото от жожоба облекчава това състояние.

Жожоба маслото спомага също за намаляването на стрии, като се прилага локално върху засегнатите зони. По-продължителната му употреба води до забележими резултати.

Още за ползите от маслото четете в Puls.bg