IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почистване на пресата за коса – как и колко често да го правите?

23 февруари 2019 13 00

Не използвайте абразивни гъби

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Пресата за коса е един от най-добрите приятели на много жени. Тя се използва поне веднъж седмично, а при някои и всекидневно. Но по-честото използване на уреда и състоянието на косата налага неговото почистване.

Колко често почиствате пресата си за коса? В повечето случаи тя се използва и оставя настрана, за да изстине. Но прибирате ли я след това? Ако стои навън, тя неминуемо прашасва, а това не е добре, защото замърсяванията, попаднали върху повърхността на плочите, преминават върху косъма. Дерматолози съветват да почистваме пресата преди всяко използване или поне един път седмично, за да си спестим сърбеж, раздразнен скалп или по-лесно омазняване.

Все още се използват преси с метални плочи – те увреждат повече косата, но поради сравнително ниските им цени са предпочитани от доста дами. Освен тях, има такива с керамично покритие, които са най-масово използваните. Те щадят до някаква степен косъма. Най-добрите са тези с кератин. Цената им е по-висока, но изправят много по-добре косата и я предпазват от изгаряне.

Мръсотията от първия вид преси се премахва най-трудно, защото металът не бива да се мокри много или маже с мокра кърпа (както правят много хора), тъй като самите плочи ще се повредят. Има и риск да ръждясат. Някои жени смесват сода с воден пероксид, след което нанасят сместа на метала. Изчакват около 2-3 минути и с памучен тампон отстраняват всичко. Накрая плочите може да се забършат с влажна кърпа, след което да бъдат минати със суха, за да не остане влага по метала.

Керамичните и кератинови преси за изправяне на коса са по-лесни за поддръжка. По плочите се напластява мазнина от косата, ако тя не е чиста, ако има лак по нея или некачествена боя за коса, която оставя „цветни следи“. Тук може да се използва мокра кърпичка, но тя трябва да е с алкохол. След като хубаво избършете мръсотията, може да подсушите с хавлиена кърпа или по-здрава салфетка. Другият начин е да вземете памучни тампони (може и с мека кърпа) и ги натопите в малко спирт. По този начин ще дезинфектирате идеално пресата.

Ако нямате спирт или кърпички, просто намокрете съвсем леко една хавлиена кърпа с топла вода и забършете набързо. След това веднага подсушете. В уреда не бива да попада вода, защото ще изгори.

Може би е излишно, но все пак трябва да ви напомним, че почистването винаги се прави на изстинала преса, когато тя не е включена в контакта. Също така никога не ползвайте абразивни гъби, защото ще надраскате плочите и рискувате да увредите косата си.

Изправяне на косата – как да намалите увреждането?

Честото използване на преса изсушава косата

4 уреда, с които да внимавате

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари