IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижите за косата след боядисване?

26 февруари 2019 09 50

Някои съставки я изсушават

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

За много жени боядисването на косата е положителна промяна. Но обработването ѝ с толкова химия променя структурата на косъма и ако не се полагат правилните грижи, той загубва своята здравина.

Ако искате да запазите цвета на косата за по-дълго, тя да бъде гъста, блестяща и без сухи краища, трябва да спазвате няколко основни правила. Ето кои са те:

1. Предварителна подготовка

Първо трябва да определите вашия тип коса. Също така, преди да се боядисате, може да я подхраните допълнително, като си направите различни маски или приемате добавки. Освен това е добре да спрете използването на преса за изправяне поне 1-2 седмици преди боядисване. Може да намажете косата си с кокосово масло вечерта преди да отидете в салона. Биопродуктът ще остави невидим слой върху косъма, който ще го предпази поне малко от увреждане.

2. Изберете правилната боя

Ако се боядисвате за първи път, по-добре не го правете в домашни условия, за да не съсипете косата си. Консултирайте се с фризьор коя боя е най-подходяща за вас. За тънките или по-гъсти коси е нужна различен тип боя. Избягвайте онези, които са с амоняк – те са по-евтини, но причиняват много повече вреди на косъма.

3. Не бързайте с миенето на косата

Хигиената е важна, но след като се боядисате, е по-добре да не миете косата си поне 2 дни. Това ще помогне на цвета да се „запечата“ по-добре в косъма.

4. Купете си правилните продукти

Прясно боядисаната коса може да стане суха, предразполага към цъфтящи краища, може да причини раздразнение на скалпа и сърбеж. Ако сте инвестирали в хубава боя, направете същото и за козметика, с която да поддържате новата си прическа. Има редица шампоани и балсами, които са за боядисана коса. Те съдържат съставки, които запазват цвета за по-дълго време. За предпочитане е в тях да няма сулфати. Ако ползвате лак, той също трябва да е за боядисана коса, а не обикновен.

5. Не прекалявайте с миенето

Понякога обстоятелствата ви карат да се къпете по-често, но все пак не прекалявайте с миене на косата повече от 2 пъти седмично. По този начин цветът ѝ ще избледнее по-бързо и ще се отмият естествените масла в скалпа, които подхранват косъма. Така рискувате и да си изсушите косата.

6. Ползвайте хладка вода

Миенето на косата с прекалено гореща вода не е полезно. Най-повърхностният слой на кожата на главата загубва голяма част от влагата и се изсушава. Това прави косата по-податлива на увреждания. Ако я миете с по-хладка вода, ще запазите цвета и здравината на кожата.

7. Използвайте подхранващи продукти

След боядисването косата също трябва да се подхранва по някакъв начин. Маски с кокосово масло, витамин Е, гел от алое вера, вършат добри резултати. Необходимо е да си правите маски поне 2 пъти седмично, за да има ефект.

Лекар: Боите за коса крият рискове

Почистване на пресата за коса – как и колко често да го правите?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари