IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини за бързото омазняване на косата

28 март 2019 12 50

Честото миене не е решение

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Омазняването на косата е проблем за много хора. Повечето са генетично предразположени към него, а при други просто някои фактори от тяхното ежедневие допринасят за развитието му.

Ако по принцип нямате мазна коса, но през последните няколко седмици или по-дълъг период от време забележите, че тя много бързо и лесно се омазнява, е добре да помислите кои са причините за това. Понякога консумацията на определени храни или пък хормонални проблеми могат да доведат до свръхпроизводство на мазнини в скалпа. Ето и останалите:

1. Твърде често пипане на косата

Всеки ден ние докосваме какво ли не с ръцете си. Освен че пипаме лицето и може да го замърсим, ние хващаме с тях и косата. Честото отмятане на кичури или прокарването на пръсти през нея определено я замърсява. Така мръсотията и мазнините от ръцете преминава в космите и полепва по кожата.

2. Често миене

Решението не е във взимането на душ през ден, а в изясняването на причината за преминаването на суха или нормална към мазна коса. След първото измиване с шампоан косата определено ще е по-чиста и хубава, но ако продължите да я миете по-често, ще намалите количеството на естествени масла в скалпа. Това ще отключи неговата защитна реакция и той ще започне да произвежда повече. Според дерматолозите, дори хората с мазна коса трябва да я мият до 3 пъти седмично, не повече.

3. Ползвате твърде много балсам

Грижата за косата изисква след шампоана да се постави балсам. Ако нямате мазна коса, но след използването на продукта забележите, че тя се омазнява по-лесно, помислете дали измивате косата накрая правилно. Точно сега, при смяната на двата сезона, краищата на косата са по-сухи и начупени. Не нанасяйте балсама по цялата дължина, а само по сухите участъци. Така ще предотвратите излишните мазнини в косата.

Как да насърчите растежа на косата?

4. Прекалено разресване

Прокарването на гребена или четката през косата по-често стимулира кожата на главата да произвежда повече масла. Има хора, които са обсебени от това да изглеждат добре. Освен че не излизат без грим от вкъщи, те държат да сресват косата си през няколко часа.

5. Твърде много мръсотия по гребена

Може да имате хубава четка за разресване или изправяне, но ако тя е пълна с мръсотии, няма да ви върши особена работа. По зъбчетата ѝ се натрупват мъртва кожа, бактерии и други нечистотии, които попадат в кожата на главата при ресане. Те могат да предизвикат инфекция, по-обилно омазняване, дори сърбеж.

6. Използването на грешните продукти

Сигурни ли сте, че миете косата си с правилния шампоан? Понякога е по-добре да се консултирате с дерматолог или да дадете повече пари, но да знаете, че имате нещо качествено. Четете етикетите и търсете формула от натурални съставки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари