IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Козметика за коса - кои съставки да избягвате?

7 май 2019 12 00

Ето 5, които не са особено полезни

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Пролет е. Тялото изпитва характерната за сезона умора, а кожата, косата и ноктите се нуждаят от допълнително подхранване. Има най-различни добавки и козметика, които ни привличат с атрактивни реклами, но колко от нас четат етикетите им?

Жените имат склонност да си купуват продукти за красота под въздействието на мнението на приятелки. Така например може да използвате грешния шампоан с месеци, само защото ви е препоръчан от позната.

Има няколко съставки в козметиката за коса, които не са особено полезни. Вместо да помогнат, те ще ви докарат още куп проблеми като дразнене, сърбеж, зачервяване, сухота... Ето кои са те и защо е добре да четете етикетите преди да купите нещо:

Натриев лаурил сулфат

Видите ли в състава натриевите лаурил или алурил сулфати, по-добре не взимайте продукта, който сте си набелязали. Тези две съединения могат да доведат до дразнене на кожата. Те причиняват пяната, която правят шампоаните за коса, например. Освен това имат свойството да изсушават кожата на главата и скалпа. Смятат се за канцерогенни, защото могат да попаднат в кръвта. Много производители все още ги използват, макар и в по-малки количества.

Силикони

Повечето силикони, които влизат в състава на продуктите за коса, са с противоречив ефект. Най-вредни са диметиконът и циклометиконът.

Според дерматолозите, силиконите в шампоаните и балсамите покриват косъма, правят го по-гладък и носят блясък, но повишават продукцията на мазнини в кожата на главата. Някои пък трудно се разтварят във вода. Ето защо дори след измиване на косата, намазана поне два пъти с шампоан, тя все още може да стои мазна в корените.

Изопропилов алкохол

Алкохолът присъства в доста продукти, използвани в грижата за косата. Въпросът е колко е количеството му.

Изотропиловият алкохол е силно запалимо токсично вещество. Попаднал в кожата на главата, той отнема от влагата ѝ, което причинява изсушаване на косата. Ако го срещнете в етикета на някакъв продукт, по-добре го подминете.

Протеини

Косата е изградена от протеини. Ето защо те не са вредни за нея, но когато количеството им стане прекалено много, могат да доведат до дисбаланс в хидратацията.

Протеините имат способността да заздравяват кутикулата на косъма и задържат влагата в него. Когато се увеличат обаче, това причинява увреждане на косъма.

Синтетични парфюми

Има мъже и жени, за които ароматът на лака за коса и шампоана, е от по-голямо значение, отколкото марката или съставът му. Но някои екстракти може да раздразнят кожата на главата, вследствие на което да започне зачервяване и сърбеж.

Синтетичните парфюми определено не са най-добрия избор, ако имате по-чувствителна кожа. По-добре е да търсите козметика, в която има етерични масла и натурални екстракти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари