IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алое, кисело мляко... Какво помага при изгаряне?

14 юни 2019 11 30

Няколко домашни средства, с които да лекувате кожата

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

В средата на юни слънчевите лъчи са силни. Ако излезем навън без да се намажем със продукт със специален фактор, можем да изгорим само за 15-20 минути. Кожата се зачервява, става по-суха, усеща се сърбеж, които могат да съсипят всяка почивка.

В случай, че имате по-чувствителна кожа, то задължително трябва да посетите дерматолог, който да ви прегледа. От него ще получите насоки какъв слънцезащитен крем да подберете, за да се предпазите от слънчево изгаряне.

Е, има и моменти, в които се намазваме един път преди отиване на плаж или на излизане на разходка, след което забравяме да повторим. Ако вече сте изгорели, то се опитайте да вземете незабавни мерки, за да облекчите неприятните симптоми и да предотвратите обелване на кожата.

Представяме ви няколко домашни средства, които помагат при слънчево изгаряне:

Кисело мляко

Закъде без него? Преди години нашите баби са го ползвали за намаляване на зачервяването и топлината на кожата след излагането на слънце. Хапвали са си кисело мляко и са мазали засегнатите участъци от тялото. То успокоява раздразнената кожа. Може да се намажете и дори да легнете с него, след което на сутринта да се измиете.

Краставица

Както неведнъж сме писали, зеленчукът съдържа голямо количество вода. Затова се препоръчва да се консумира по-често, защото подобрява хидратацията на тялото. Ако сте изгорели на плажа или по време на поход в планината, вземете си душ с хладка вода и сложете по няколко парченца краставица върху изгореното. Те ще охладят кожата и ще я овлажнят. Витамините в тях действат оздравително.

Лимонов сок

Друго домашно средство, което е ефикасно при слънчево изгаряне. Ако сте си приготвили лимони за някой коктейл, вземете един и го изстискайте. Може да потопите тънка марля в него, след което да я залепите върху засегнатото място. Киселината в плода успокоява зачервяването и намалява болката. Витамин С пък ускорява заздравяването на кожата.

Масло от лавандула

Биопродуктът се използва при по-тежки изгаряния. Тогава кожата не може да се пипне и болката е много силна. Етеричното масло може да се намери в аптеката. Към една средна купичка, пълна с вода, добавете около 15-20 капки от маслото, след което разбъркайте хубаво. След това с памучен тампон или марля наложете върху изгореното. Изчакайте да подейства около 20-30 минути, след което изплакнете с хладка вода и намажете с лосион за тяло.

Алое вера

Гелът от растението се грижи за здравето на кожата. Той може да се замрази във формички за лед в хладилника. След това с кубчетата да се обтрива изгорялата кожа. Алое вера има антиоксидантни свойства и спомага за зарастването на раните по тялото вследствие на вредните слънчеви лъчи.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари