IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое е най-подходящото време за плаж?

9 юли 2019 12 00

Прекомерното излагане на слънце крие риск от меланом

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Юли и август са месеците, през които хората ходят най-много на почивка. Обикновено по-голяма част от хората предпочитат да релаксират на море, като по-малък е процентът на онези, които избират прохладата на планината.

Въпреки заоблачаването на моменти и предупрежденията за летни бури, слънчевите лъчи навън са достатъчно силни, за да изгорят кожата. Понякога този факт се подценява от някои хора и те, увлечени от хубавите моменти, забравят да се мажат със слънцезащитни продукти и излагат кожата си на риск.

С натрупването на тен кожата има по-хубав вид. Събирането на слънчеви лъчи помага при някои кожни заболявания като невродерматити, акне и псориазис, но то трябва да става в определени часове, за да не се образува меланом – рак на кожата.

Много хора страдат от липса на витамин D, който присъства в малко храни и най-сигурният начин да си го набавят, е като се припичат на слънце. Тъй като тялото ни не складира запаси от него, ние трябва да се зареждаме с него постоянно.

Източник: IStockphoto

Учени са доказали, че само 15 минути под жаркото слънце са достатъчни, за да получим необходимата дневна доза от витамина. За предпочитане е това да става преди мазане със специализирана козметика, защото някои продукти с слънцезащитен фактор намаляват процеса на усвояване.

Как да защитите устните от слънцето?

Стоенето на слънце е изключително полезно, затова всяко лято малки и големи отиват на море. Важното е обаче колко време ще стоят навън. Според дерматолози, прекаленото стоене на плажа крие риск за здравето и затова препоръчват плажуване между 11 и 13 часа за средните и северни ширини и до 11 в южните. Престоят ви ще е най-приятен рано сутрин и след 16 часа, когато вредното влияние на слънчевите лъчи намалява.

Ако искате да получите равномерен тен, променяйте положението на тялото през 15 минути, може и да се движите. Дори и под чадъра, не допускайте да стоите цял ден на плажа, защото може да слънчасате. Макар да имате сянка, UV и UVB лъчите достигат до кожата и зачервяването и изгарянето са налице.

Можем ли да хванем тен и със слънцезащита?

Ако не е защитена, кожата може да изгори през първите 20 минути. Затова никога не излизайте навън без да сте се намазали предварително с козметика със слънцезащитен фактор.

Източник: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари