IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимонов сок в борбата срещу акнето

16 юли 2019 05 40

Витамините в цитруса имат антиоксидантни свойства

IStockphoto

IStockphoto

Лимоновият сок се използва в грижата за кожата от години. В миналото, когато не е имало избелваща козметика, жените са мажели с него лицето си, за да може да имат по-светъл тен. Освен това той се използва и за други цели. Според фитотерапевти, течността, пълна с антиоксиданти, има благоприятно влияние при пъпки и кожни раздразнения.

Как помага лимоновият сок при акне?

Витамините в цитруса имат антиоксидантни свойства. Те навлизат в кожата и почистват в дълбочина, като я предпазват от вредното влияние на свободните радикали в клетките. Така също насърчават производството на колаген, който играе важна роля за еластичността.

Акнето е често срещан проблем не само при тийнейджърите. Много възрастни го имат заради генетична предразположеност или някои вредни навици.

Сияйна кожа без грим – възможно ли е?

Източник: IStocкphoto

Маската за лице с пресен лимонов сок има противовъзпалително действие. Тя намалява зачервяването, сърбежа и честотата на образуване на пъпките. Това се дължи на веществата в лимона, които имат антисептични и антибактериални свойства. Те елиминират бактериите в кожните клетки, причиняващи акне и предотвратяват образуването на нови пъпки.

За по-здрава и гладка кожа – розова вода

Лимонената киселина, която се съдържа във всички цитрусови плодове, има свойството да понижи производството на себум. Тя балансира процеса, за да може все пак в кожата да има естествени масла и да не е суха. На нея се дължи и избелващото действие.

Преди да си направите маска за лице с лимонов сок, консултирайте се с вашия дерматолог. Тя е безвредна, но ако имате прекалено чувствителна кожа или някакви рани, може да получите парене и зачервяване. Преди намазване винаги почиствайте добре лицето и разреждайте сока с малко вода, за да не е толкова концентриран. За по-голямо удобство, може да вземете марля, която да натопите в него и после да я поставите на лицето.

Кои са страничните ефекти от прекомерното използване на лимонов сок в грижа за кожата?

Не е изключено кожата на лицето ви да стане по-суха, зачервена и да изгори по-бързо, ако си правите маска всеки ден. За да имате по-здрава кожа без пъпки, е достатъчно да се мажете с биопродукта един път седмично.

Алое, кисело мляко... Какво помага при изгаряне?

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари