IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицеларната вода - как действа и как да я използваме?

25 август 2019 13 00

Вижте какви свойства има

Снимка: Pixabay

Днес мицеларната вода е неотменна част от козметиката на всяка жена. Въпреки нейната популярност, не винаги знаем какво представлява и как да я използваме.

Мицеларната вода е мек почистващ продукт, който разтваря грима и не изисква изплакване. Добър е, защото не изсушава кожата и не дразни слезните жлези, което означава, че е подходящ за всеки тип кожа, както и за премахване на грим от очите.

В мицеларната вода няма да намерите алкохол или сапун, не съдържа парабени, силикони и парфюми. Но производителите често добавят помощни компоненти като минерали и екстракти от цветя.

Как действа мицеларната вода?

Активният компонент на мицеларната вода - мицелите, са микроскопични съединения, които образуват повърхностно активни вещества с определена концентрация във вода.

Мицелите имат няколко интересни свойства:

  • отслабване на дразнещите компоненти на почистващите средства
  • дезактивиране на вредни химикали
  • "Свързване" и отстраняване на най-малките частици мазнини

Защо си струва да изберете мицеларната вода?

Уникалността на мицеларната вода е, че тя осигурява едновременно ефективно и нежно почистване. Работата е там, че мицелите действат като магнит, привличайки частици грим и мазнини, които след това могат лесно да се почистят с тампон. В този случай липидните структури на кожата не се унищожават и следователно след нанасяне на мицеларна вода върху кожата няма усещане за дискомфорт и сухота.

Трябва да се отбележи, че мицеларната вода действа комплексно, решавайки няколко проблема едновременно:

  • почистване на лицето, включително нежната кожа около очите
  • премахва грима
  • тонизира кожата

В същото време е важно да се разбере, че мицеларната вода е подходяща за ежедневно почистване и тонизиране на кожата на лицето. За дълбоко почистване или отстраняване, например, водоустойчив грим, е по-добре да използвате други, специализирани средства.

Необходимо ли е мицеларната вода да се измива?

Ако използвате мицеларна вода за ежедневно почистване и тонизиране на кожата, тогава изплакването й не е необходимо. Продуктът не съдържа алкал (който се намира в някои други почистващи продикти) и следователно не предизвиква сухота и дразнене.

След процедурата за премахване на грима с мицеларна вода обаче е необходимо да измиете лицето си допълнително. Когато премахвате грима, задачата на мицеларната вода е да емулгира и премахва грима. Мицелите свързват малки частици мазнини, което улеснява премахването на грима, но след това трябва внимателно да премахнете остатъците от грима с навлажнен памучен тампон или вода. В противен случай малките частици мръсотия в комбинация с мицелите могат да причинят акне.

Как да изберем мицеларна вода?

Мицеларната вода е най-подходяща за хора с нормална или чувствителна кожа. Ако кожата ви е склонна към омазняване, то мицеларната вода ще бъде само първият етап на пълно почистване.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари