IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаци, че миете косата си твърде често

23 август 2019 13 00

Може да не ви струва така, но тялото ви подсказва друго

Снимка: Pixabay

Кога трябва да си мия косата? Този въпрос тормози повечето жени по света. Всяка има своя теория за това колко често трябва да измива скалпа си. Според експерти, косата трябв да се мие по-рядко отколкото тялото. Не е хубаво да я къпете всеки ден, независимо дали смятате, че косата ви е мазна. Честото къпане на скалпа може да доведе до множество увреждания и проблеми.

Независимо какъв график сте си направили, има знаци, чрез които косата ви подсказва, че я третирате повече от достатъчно. "Няма точна формула за това колко пъти да миете косата си. Това зависи от гъстотата й, продуктите, които използвате и естественото ви омазняване. Но трябва да внимавате за знаците, които получавате и така ще можете да направите точен график за къпането си", споделя пред Insider стилистката Тони Ли. 

Според нея, косата може сама да се грижи за себе си. Хубаво е и вие да й обръщате внимание, но е от голямо значение какви точно продукти използвате. Ли дава съвети точно как да разберем, че е време да разредим графика си за миене на косата.

Цветът ви пада много бързо

Ако се изсветлявате или боядисвате , това колко дълго се задържа интервенцията е доста показателно за състоянието на косата ви. Това може да е доказателство, че я миете твърде често. Също така е важно да използвате шампоаните и други продукти, които са направени специално за третирана коса.

коса

"Мийте косата си 3-4 пъти на седмица с правилния шампоан и балсам, които са специално направени за третиран скалп. Ако искате още повече да разредите графика на къпането, може да използвате и сухи шампоани", споделя Ли.

Косата ви е суха и изтощена

Миенето на косата твърде често се отразява и на нейната визия. Това може да предизвика бързо изсушаване и изтощаване, което започва да си личи отдалече. "Косата губи обем и блясък", признава Ли. Тя съветва да се използват продукти, които ще придадат на косата малко по-мека текстура и така ще позволяват по-лесното й сресване. 

коса

При честото къпане, косата губи и своя блясък. Причината е, че шампоаните изтощават скалпа и отнемат от естествената му защита. Така той се изсушава и не произвежда нужните добавки за блясъка на косата. "Коса, която има блясък, е здрава коса". 

Имате пърхот

"Това се случва, когато скалпът е много сух и започва да се лющи", споделя Ли пред Insider. Тя съветва да намалите използването на шампоани, които още повече изсушават кожата на главата. Хубаво е да използвате и продукти, които се борят с пърхота. Не ги спирайте докато люспите не изчезнат напълно. 

душ

Стилистката Тони Ли съветва да отделята по-голямо внимание на косата си и да внимавате за знаците, които тя ви дава. 

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари