IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 тенденции за красота, които ви вредят

9 октомври 2019 08 30

Някои продукти за коса предизвикват сърбеж на скалпа

Istockphoto

Някои мъже и жени правят какво ли не, за да имат безупречен външен вид. Понякога подлагането на какви ли не процедури и техния стремеж за красота се отразяват зле на здравето им.

Сърбеж, зачервена кожа, косопад, заразяване с инфекции, възпаление, главоболие, са част от неприятните симптоми, които много хора получават заради свои вредни навици.

Ето 5 тенденции за красота, които всеки се стреми да спазва, но му вредят:

Ходене на солариум

Въпреки че лятото си отиде, някои по-взискателни мъже и жени ще продължат да мислят за перфектния си тен. За да не избелее кожата им, те посещават солариум, когато не могат да се „пекат“ на естествените слънчеви лъчи. Според скорошно проучване, цитирано от Life Science, лампите в помещенията за придобиване на изкуствен загар излъчват ултравиолетово (UV) лъчение, което може да увреди кожата. Това води до преждевременно стареене на кожата, изгаряне и повишен риск от появата на рак.

солариум

IStockphoto

Африкански плитки

Още един тренд, по който много жени, а и мъже, са полудели. Всяко лято, особено по морето, има специалисти, които оплитат умело косата с помощта на специални екстеншъни (прежди). Въпреки удивителния резултат, няма какво да се лъжем. Тези плитки могат да изглеждат страхотно само няколко дни. Оставянето им на главата за по-дълго време е твърде нехигиенично. Според изследване от 2011 г., данните от което са публикувани в „Archives of Dermatology“, мръсотията, която остава в скалпа при тази прическа, може да причини състоянието алопеция и да предизвика раздразнение по кожата. Освен това, при близо 60 процента от жените, участвали в проучването, се наблюдават признаци на напреднал косопад.

Татуировки

Всеки иска да е модерен. Понякога младите хора, гледайки по-възрастните или свои приятели, които вече имат една или повече татуировки, се решават също да си изрисуват някаква част от тялото. Но това може да повиши риска от хепатит C. това се случва, ако иглата, използвана за създаването на татуировката, е замърсена.

Чарът на пластичната хирургия или как да станеш Барби

Хората, които си правят татуировки, също са предразположени към кожни инфекции, които протичат със зачервяване, подуване и болка. Освен това боите за рисунките могат да причинят алергии.

ботокс

IStockphoto

Поставяне на ботокс

Доста жени на различна възраст си слагат ботокс. Цената на процедурата е все по-достъпна, но след нея могат да възникнат усложнения. Инжекциите са безопасни, но след поставянето на ботулиновия токсин в кожата често са налице болка, синини, гадене и слабост в мускулите. В някои случаи не е изключено затруднено дишане.

Изправяне на косата

Съществуват най-различни преси за изправяне, чрез които косата изглежда идеално гладка и лъскава. Те обаче не бива да се ползват ежедневно. Някои продукти, които се използват при този процес, например бразилската маска и кристали, могат да съдържат различни химикали, включително опасно високи нива на формалдехид. Този газ може да раздразни очите и носа, като предизвика кожни обриви и алергии.

Купувайки козметика за изправяне на коса, винаги четете етикета и не взимайте най-евтиния продукт, за да се предпазите от страничните реакции, които предизвикват някои вредни съставки.

 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари