IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожълтели нокти – ами сега?!

1 декември 2019 10 00

Неправилната грижа променя здравината им

Istockphoto

Пожълтяването на ноктите може да се дължи на различни причини. Но една от основните е неправилната грижа. Прекомерното лакиране, използването на лакочистител с твърде много агресивни съставки, липса на подхранване, променят състоянието на нокътната плочка.

Освен този фактор, пожълтяването може да е причинено от нездравословно хранене, тютюнопушене, както и на здравословен проблем, който бива подценяван.

Какво променя цвета на ноктите?

Според специалисти, пожълтяването на ноктите не бива да се подминава. Оцветяването се дължи най-често на гъбична инфекция, която може да доведе до прибиране на нокътното легло, Удебеляване или разслояване, пише Web MD.

Пиенето на някои лекарства, псориазис, диабет, както и заболявания на щитовидната жлеза и белите дробове, също водят до пожълтяване на ноктите.

чупливи нокти

IStockphoto

Кои са основните симптоми?

Преди ноктите да пожълтеят, има други признаци, по които да познаете, че нещо не е наред и да подобрите грижата за вашия маникюр. Погледнете ги. Обикновено те са по-дебели и със забавен растеж.

Ако е налице гъбична инфекция по ноктите, например на тези на краката, формата им е по-изкривена. Те могат да бъдат с бели петна, да са чупливи и да усещате болка. Пожълтяването е друг симптом, който да ви накара да започнете лечение.

Как да се справите с жълтите нокти с домашни средства?

Освен консултацията с лекар, която е наложителна в много от случаите, може да пробвате да премахнете жълтия цвят по ноктите чрез продукти, които имате вкъщи. Те само могат да помогнат в комбинация с лекарствените средства.

Лимон – сокът от цитруса избелва. В него има голямо количество витамин С, който е силен антиоксидант и има антибактериално действие. Може да накиснете пръстите в лимонов сок или да ги намажете с помощта на памучен тампон, потопен в него. След като постоите малко, измийте с хладка вода и подсушете. Задължително си сложете овлажняващ продукт за ноктите и кожата около тях.

Кислородна вода – може да смесите една супена лъжица с половин супена лъжица сода за хляб. След това отново с памук, топнете в сместа и намажете хубаво нокътните плочки. Ноктите се измиват след около 3-4 минути. Процедурата обаче може да повторите след няколко месеца.

Паста за зъби – друг вариант, чрез който да се справите с проблема. Тя може да избели ноктите, а съставките в нея намаляват бактериите, които са започнали да променят здравината на нокътя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари