IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ира Банковска: Красотата се нуждае от разнообразна храна, любов и редовен секс

10 ноември 2011 12 30

Специалистката ще бъде един от гостите на Арена на красотата 2011

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Ира Банковска е завършила испанска филология в СУ "Климент Охридски", но избира да се реализира в областта на здравословното хранене, здравето и красотата.

Работила е и управлявала водещи в сферата испански компании в България, в момента управляващ собственик във Fit&Full и се занимава предимно със съставяне на индивидуални хранителни режими.

Сега Ива ще бъде гост по темата „Красотата отвътре – здравословно хранене и правилата, които трябва да спазваме, за да имаме нормално тегло и красиви кожа, коса и нокти", която предстои да се представи на тазгодишното изложение Арена на красотата.

В трите дни на събитието тя ще предлага безплатно изследване и консултации на всички желаещи да се погрижат за здравето и красотата си.

Ето какво ни обясни тя за храната, която консумираме и връзката й с нашето здраве и добрия ни външен вид...

Първо, бихте ли ни разказали на кратко как решихте да се специализирате точно в сферата на здравословното хранене?

Много често се получава така, че вътрешните желания и нужди стават причина за нови начинания. Тъй като имах проблеми с килограмите и след много неуспешни опити с различни системи за отслабване, открих програмата на Джени Крейг, австралийка, която е помогнала на хора от цял свят, в това число и на много холивудски звезди.

Реших да я приложа първо върху себе си и след това да направя тази програма за здравословно хранене достъпна за всички, за да могат да се почувстват здрави и красиви.

Днес всички говорят за зависимостта между храната, която консумираме и здравето ни, но по-рядко се споменават ползите за външния вид (не визирам степента на пълнота). Как, най-общо трябва да се храни човек, за да е красив?

За да бъде човек красив, преди всичко трябва да се храни разнообразно, балансирано. Тъй като външната красота предполага здраве и на вътрешните, скрити под кожата структури – тъкани, органи и системи. Това може да бъде постигнато само с достатъчно количество от всички необходими хранителни вещества.

Предполагам, че като всичко останало, различните части на тялото изискват различни групи храни. Можете ли да ни изброите какво трябва да ядем за красива коса, красива кожа и стройна фигура?

Всъщност, това не е точно така. Всяка телесна структура има нужда от полезните вещества, съдържащи се в храната и не бихме могли да отнесем дадена храна към отделна част от тялото.

Косата, кожата, зъбите и ноктите имат най-голяма нужда от белтъчини, калций и някои витамини (най-вече от групите А, Е и В). А стройната фигура - от разумни количества храна и малко спорт.

Важно е, че трябва да се приемат повече пълнозърнести храни, сурови плодове и зеленчуци, защото те съдържат много минерали, соли, фибри и ензими, които ускоряват метаболитните процеси в организма и подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система.

В никакъв случай не трябва да подценяваме и козметичните средства, които спомагат изключително много за красотата на кожата, косата, ноктите и зъбите.

Особено в последните години се забелязва едно завръщане към естествените продукти, използвани в козметиката, например аргановото масло, изключително полезно за нашата кожа и коса и доскоро непознато дори за големите козметичните компании. Само храната не е достатъчна, за да бъдем красиви.

А кои са храните (и навиците), които ни загрозяват – буквално?

На първо място е стресът, на който са подложени всички хора в динамичното ежедневие. А самият той води до преяждане, препиване, препушване и куп други вредни за здравето навици.

Включително гладуването, което в повечето случаи следва затлъстяването, вместо човекът да се подложи на балансиран режим.

Правилното хранене също може да бъде навик. Дали ще приемаме повече полезни храни зависи изцяло от нас.

Хроничното преяждане, липсата на физическа активност, консумацията на твърде много рафинирани и промишлено преработени храни, всичко това в една или друга степен ни загрозява и уврежда нашето здраве.

Според вас, кое е по-ефективно: да консумираме определени храни, или да пием витамини и различни добавки. Май всички мързеливци ще изберат второто...?

Отново искам да подчертая: трябва да се консумират не определени групи храни, а разнообразна храна. Чрез нея приемаме необходимите за нас и нашия метаболизъм вещества.

Във витамините и хранителните добавки се съдържат същите субстанции, но в пречистен вид. Те са допълнение в случаите, в които естественото хранене не е достатъчно, но в никакъв случай не могат да го заместят.

От какво още зависи натуралната ни красота? Бихте ли ни подшушнала една – две рецепти за красив външен вид? Има ли такива?

Разбира се, че има много рецепти, за да бъдем красиви. Първо трябва да се харесваме, да обичаме себе си – храната само допринася за доброто ни самочувствие и настроение. Освен нея, за натурална красота на една жена са и необходими много любов и редовен секс, малко спорт и подходящата козметика.


 

А има ли по-полезни национални кухни - например средиземноморската?

Реално няма значение на каква кухня ще наблегнем – средиземноморската кухня е много полезна, балканската също, просто всичко трябва храненето да е разнообразно.

Всяка кухня е изградена според географската ширина и климата, в който живеят хората. Тъй като в България климатът е умерен, ние реагираме добре на всяка една кухня.

Какъв е оптималният хранителен режим, според вас – какво да ядем сутрин, обед и вечер?

Най-добрият хранителен режим е да се храним често, по малко и от всичко. Дневното меню трябва да съдържа балансирано количество въглехидрати, мазнини и протеини, много витамини и фибри.

Какво да ядем сутрин, обед и вечер?Това е строго специфично за всеки индивидуален организъм. За да разберете това, заповядайте от 19 до 21 ноември на Арена на красотата (Arena Professional) в Интер Експо Център.

Автор - снимка

КоментариКоментари