IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сани Жекова: Ако искаш да си като някой друг, ти си загубен

19 януари 2014 08 00

Приключенията са ѝ страст от малка, а днес се фокусира предимно върху позитивните неща

Александра Жекова Снимка: P&G

Александра Жекова Снимка: P&G

Тя е истинска звезда в спорта. Националната ни състезателка по сноуборд Александра Жекова е една от талантливите ни спортистки, които са и красиви, и уверени в себе си, и с широка обща култура, което личи още от пръв поглед. Излъчването ѝ е завладяващо – не само външният ѝ вид печели симпатиите на всеки, но и уловената в комуникацията интелигентност, балансираната скромност, усмивката, която винаги грее на лицето ѝ, ведрият подход към хората, които са срещу нея...

Сани е положителен пример за човек и спортист, който въпреки предложенията да се състезава за други държави, остава в България и сбъдва надеждата ни, че у нас има такива хора – вярващи, силни, позитивни и талантливи.

Ето какво сподели чаровната ни спортистка с нас само дни преди да замине за Олимпиадата в Сочи.

СПОРТЪТ

Откога тренираш сноуборд?

Започнах да практикувам спорта, когато бях 8-годишна. Толкова ми хареса, че с нетърпение очаквах всяко следващо каране...

Кой е спортистът, от когото се учиш?

През годините е имало много и различни личности и спортисти, които са ме вдъхновявали. Винаги съм се учила и стремила към постиженията на добрите мъже в моя спорт.

Имаш ли специален хранителен режим?

Стремя се да се храня разнообразно с висококачествени храни, богати на полезни за тялото ми вещества. Избягвам захарта, хидрогенираните мазнини и глутена.

Предлагали ли са ти да се състезаваш за друга страна?

Да, за Канада и Русия.

Имало ли е момент, в който си искала да се откажеш от спорта?

Преживявах спадовете в кариерата си много драматично, но се научих, че те са нещо абсолютно нормално в нашата сфера на дейност. Трудни моменти винаги има и според мен без тях няма как да има просперитет.

Какви летни спортове обичаш?

Много обичам всички водни спортове и практикувам доста от тях – ветроходство, уиндсърф, сърф, уейкборд, плуване, гмуркане, кану-каяк, също и спортните игри като волейбол, тенис, скуош, бадмингтон, колоездене, скейтборд, летни кънки, мото крос. Спортът за мен е чудесен начин за прекарване на свободното време, поддържане на добър тонус, спокоен дух, социализиране с приятели и носи страхотни емоции.

ЖЕНСКИ РАБОТИ

Каква е ролята на модата в живота ти?

За мен е важно човек да има ясно изразен собствен стил, който да отговаря на социалното му положение и обществена ангажираност. Не робувам на модата, но харесвам красивите, удобни и добре изработени неща.

Как успяваш винаги да извадиш изпод каската такава красива коса – как я поддържаш?

Със системна грижа.

Пожелаваме ти компанията P&G, която стои зад гърба ти със своята кампания „Благодаря ти, мамо“, да ти донесе късмет. Имаш ли талисман?

Имам си, да... една малка маймунка, с която ми „услужи“ моят приятел.

Имаш ли хоби?

Ако не спортувам на някое красиво място, през свободното си време обичам да пътувам, да чета, да гледам стари филми.

Когато си пред компютъра, в кой сайт влизаш първо?

Винаги първо си проверявам и-мейла, след това новините, прогнозата за времето и задължително поглеждам дали има нещо ново и интересно в световните модни списания Vogue.uk или Harper's Bazaar.

Как поддържаш кожата си, която е изложена предимно на условията на студения климат?

Полагам редовно необходимите грижи – редовно хидратиране и предпазване от вредните слънчеви лъчи, ниските температури и вятъра.

Красива жена си – как ти влияе мъжкото внимание?

Вдъхновяващо..., но в никакъв случай главозамайващо.

Как влизаш във форма, когато ти се наложи – сподели някои трикове като спортист?

Опитвам да спортувам системно. След ваканция обикновено влизам в работен режим с кардио тренировки на открито (походи, кросове, колоездене) и с детоксикиращ хранителен режим, предимно с плодове и зеленчуци.

СЕМЕЙСТВОТО, ПРИЯТЕЛИТЕ, ЖИВОТА...

Човекът, на когото искаш да приличаш?

Ако искаш да си като някой друг, ти си загубен. Вярвам, че трябва да вървим по своя собствен път. И смятам, че всички ние сме уникални, успешни и красиви по своему. Опитвам да се уча от по-мъдрите...

Александра и Божана Жекови Снимка: P&G

Какво дете си била?

Дете, което търси приключения.

Как се мотивираш, когато си паднала духом?

Фокусирам се върху позитивните неща. И с работа поправям негативните...

Какви са приятелите ти? Може би са по целия свят?

Те са хора с най-различни интереси, професии и занимания. Всички те са страхотни и са от най-различни краища на света.

Кой момент от живота ти ти е спирал дъха?

Моменти, в които съм си търсила белята извън пистите.

Много пътуваш – къде ти е приятно да се връщаш винаги, и коя е страната, която те е докоснала най-силно?

Всяко място има своята уникална красота. Много харесвам Австралия и Нова Зеландия, но домът ми е там, където е и любимият ми човек.

Как се разтоварваш?

Ако не спортувам на някое красиво място, през свободното си време обичам да слушам хубава музика, да пътувам, да сготвя нещо вкусно и да прекарам време с любимите ми хора. Пазаруването и срещите с приятелки на по чаша хубаво вино също винаги е много приятно занимание.

Спортът ощетил ли те е с нещо?

В известен смисъл ме откъсва от дома, приятелите, семейството, но не бих нарекла това чак ощетяване...

Къде можем да те намерим най-често – държава, място?

В България и Австрия.

ОЛИМПИАДАТА

Подготовката ти за Олимпиадата беше ли по-различна от обичайната ти?

Да, подготовката ми за тази Олимпиада е много сериозна. Бих казала, че работим по-интензивно и по-прецизно.

Защо реши да се включиш в кампанията на P&G „Благодаря ти, мамо“ заедно с майка си Божана?

Харесваме идеята на кампанията на P&G „Благодаря ти, мамо“. Посланието е много важно и вдъхновяващо за всички майки по света – да подкрепят децата си и да ги окуражават. За нас е чест и радост да бъдем посланици за една прекрасна кауза. Щастливи сме, че ще бъдем заедно в един толкова важен за нас момент.

Притесняват ли те атентатите в Русия от декември миналата година?

Не особено. Посланието на Олимпийските игри е „световен мир, толерантност, съвършенство“. Сигурна съм, че ще се погрижат за нашата безопасност.

Кой от участниците от другите страни смяташ за конкуренция?

Конкурентките ми са много и не са за подценяване. Основните са Канада, САЩ, Норвегия, Франция, Япония, Чехия. Но знам, че ако аз спечеля вътрешната битка със себе си, имам пълна концентрация, точни действия и реакции и не допусна грешка, ще бъда по-добра от всички тях.

Вълнуваш ли се или се притесняваш от факта, че майка ти ще е с теб в Сочи?

Много се вълнувам и не се притеснявам ни най-малко, тъй като знам, че P&G ще се грижат за нея и ще ѝ осигурят всички удобства на дома в тяхната Семейна къща в Сочи. Убедена съм, че тя ще се чувства много добре.

От нас:

Пожелаваме ти повече от един олимпийски медал, но ние сме убедени поне в един, който ще спечелиш! Ще ти стискаме палци и ще следим с гордост всяка твоя изява в Сочи! Пожелаваме и на родителите ти прекрасни моменти по време на Олимпиадата в тези безценни моменти на времето, изкарано заедно с теб! Пожелаваме си повече такива майки като твоята, такива спортисти като теб и повече поводи за гордост на българите!

А: Благодаря ВИ!

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Бети ( преди 10 години )
И на мен ми харесва, изглежда земна и е много симпатична. Пожелавам и много успехи!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
SaniD ( преди 10 години )
Винаги съм се възхищавала на успешните жени, не само в спорта, но във всяка една насока! Сани е страхотна! Сигурна съм, че успехите й на олимпиадата ще направят много българи горди и щастливи! Стискам й палци!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pipinana ( преди 10 години )