IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Езерата на Убари

10 април 2015 06 15

Оазиси сред пустинята в Либия

Снимка: fwallpapers.com

Снимка: fwallpapers.com

Убари е град оазис, намиращ се в югозападната част на Либия или още по-точно – в долината на Тарга, пустинята Сахара.

Там е разположено и платото Месак Сатафат, както и пясъчните дюни и езера Идхан Убари. Оазисът се намира на около 30 километра от град Герма в Либия.

Преди около 200 000 години районът на Убари бил влажен и плодороден, с много валежи и течащи реки. Тези реки дори захранвали огромно езеро с размерите на цяла Чехия.

Промените в климата довели до изпаряването на цялото езеро. Следите от него обаче съществуват и до днес под формата на микроезера, разпръснати сред извисяващите се дюни.

В момента има около 20 езера в пустинята на Убари. Те представляват красиви оазиси с палми, които приличат на истински „аномалии“ в суровата пустинна среда. Сред най-живописните езера са Gaberoun и Umm al-Maa (Майката на водите).

Първото е най-посещавано от туристите в Либия, ето защо в близост до него има изграден простичък лагер с открита веранда, хижи и магазин за сувенири.

Снимка: amusingplanet.com

Езерата на Убари са изключително солени. Това се дължи на факта, че те непрекъснато се изпаряват и не съществуват реки, които да ги допълват. По този начин минералите в езерните води стават все по-концентрирани. Някои от езерата, чиято дълбочина варира между 7 и 32 метра, са почти пет пъти по-солени от морската вода.

Влезте в галерията ни и разгледайте езерата на Убари в Либия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари