IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кратерното езеро Керид

22 октомври 2015 12 05

Включено е в туристическия маршрут Златният кръг

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

Неведнъж сме ви показвали красиви природни забележителности от Исландия. Страхотната природа на тази изолирана страна я прави притегателна точка за много ентусиасти, които желаят да опознаят красотите по света.

Именно в Исландия могат да се видят впечатляващи останки от вулкан, чиято форма наподобява тази на гигантски динозавър. Говорейки за вулкани, кратерното езеро Керид (познато още като Kerio) е друга природна забележителност, с която Исландия се гордее. То се намира в южната част на страната и е един от най-фотографираните вулканични кратери в света.

Керид е и редовна спирка за туристите по маршрута Златният кръг. Кратерът е формиран след изригване на вулкан преди около 3000 години, а в района около него има още няколко подобни природни образувания. Неслучайно областта се нарича Западна вулканична зона.

Подобно на други вулканични скали, тези на калдерата имат ярък червен оттенък. Част от стените пък са покрити с мъх, който оцветява кратера и в зелено. Нивото на езерото е сравнително ниско – около 10 метра, но водата е непрозрачна.

Влезте в галерията ни и разгледайте една от гордостите на Исландия – кратерното езеро Керид.

Снимка: panoramio.com

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари